Στέφανος Καραβίδας :F-35/Αυταπάτες και Αφηγήματα πριν την Γεωπολιτική μας εξαΰλωση

Written by on 30 Ιανουαρίου 2024

Ο Στέφανος Καραβίδας* , σε μια άκρως αποκαλυπτική συζήτηση στον 98.4 εξηγεί γιατί η συζήτηση για τα F-35 είναι σε λάθος βάση , αφού μιλάμε για το “κερασάκι στην τούρτα”, όπου τούρτα είναι η ομοιομορφία του αεροπορικού υπάρχοντος στόλου με αναβαθμισμένα πλήρως σε δικτυοκεντρική επιχειρησιακή δυνατότητα όλων των διαθέσιμων αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κάτι που η Τουρκία επιδιώκει τα τελευταία 15 χρόνια με στρατηγική στόχευση. O Στέφανος Καραβίδας , μιλά συνολικά για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το πως πρέπει να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή. Μιλά για το παράδοξο ,να θρηνούμε από τη μια έναν Αεροπόρο μας,τον Επαμεινώνδα Κωστέα, που πέταγε με Τ-2 και από την άλλη να πανηγυρίζουμε για τις ανακοινώσεις αγοράς των F-35.

Αναρωτιέται αν παραμένει κυρίαρχη η τουρκική απειλή στους σχεδιασμούς μας ή μήπως εξοπλιζόμαστε πια με άλλες προτεραιότητες; Ποια θα είναι η εικόνα Ελλάδας-Τουρκίας μέχρι το 2030; Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ.Καραβίδας δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις «θριαμβολογίες» που ακούμε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση δείχνει να επιλέγει

να «χτίσει» έναν ισχυρό ομοιόμορφο  και πάνοπλο αεροπορικό στόλο με f-16 δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων,  που όπως προκύπτει από τα δεδομένα που υπάρχουν θα μας προβληματίσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα στη ίδια συζήτηση ο κ. Καραβίδας , αναρωτήθηκε τι θα συμβεί και με τα F-35 στη Τουρκία , αν αυτή αποφασίσει με ελιγμό να δώσει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν . Λίγο αργότερο γίνονταν  γνωστό ειδησεογραφικά , ότι η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και τόνισε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35.

 

* Ο  Στέφανος Καραβίδας, είναι Τελειόφοιτος  του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών  του ΕΚΠΑ

 

Κάτοχος Μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές

 

Υποψήφιος Δρ. ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ Ελληνοτουρκικό ΣΥΜΠΛΟΚΟ”

 

Εκπαιδευτής ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) και ΣΟΤ (Σχολείο Όπλων Τακτικής, το ελληνικό TOP GUN) από το οποίο αποφοίτησε ως πρωτεύσας.

 

Συμμετείχε στην αρχική ομάδα Ιπταμένων που παρέλαβαν  τα F16 Advanced και εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς στις δίκτυοκεντρικές επιχειρήσεις και τα έξυπνα όπλα.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist