Χρ. Κολοβός : Οι πολιτικές επιλογές της ενεργειακής μετάβασης το πραγματικό πρόβλημα

Written by on 30 Ιανουαρίου 2024

Ο  Χρήστος Κολοβός αναλυτής ενεργειακών θεμάτων, μιλάει για τις πολιτικές επιλογές με όχημα την ενεργειακή μετάβαση , που οδηγούν σε αλυσίδα κινητοποιήσεων  των αγροτών της Ευρώπης, όπου τα τρακτέρ έχουν καταλάβει τους δρόμους, με το κύμα των αντιδράσεων  να απλώνεται από χώρα σε χώρα. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, με την Ιρλανδία να έπεται ,  είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες οι αγρότες έχουν εξεγερθεί διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα, πανευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά.

Οι αυξήσεις των φόρων, οι περικοπές σε αγροτικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν ωθήσει τους αγρότες σε μαζικές κινητοποιήσεις. Εκτός των παραπάνω, το κεφάλαιο «Ουκρανία» έχει εξοργίσει τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή, η Ε.Ε αποφάσισε να δημιουργήσει «διαδρόμους αλληλεγγύης» προκειμένου να παράσχει στο Κίεβο έσοδα μέσω των αγροτικών εξαγωγών, ιδιαίτερα του σιταριού. Τα προϊόντα αυτά έχουν κατακλύσει τις αγορές των γειτονικών χωρών και έχουν προκαλέσει πτώση των τιμών της τοπικής παραγωγής.

 

Ταυτόχρονα η στροφή στη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση , με τις πράσινες πολιτικές , αυξάνει τα κόστη της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, την ώρα που τα πάντα , όπως τονίζει, οδηγούν σε πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα που ουσιαστικά οδηγούν σε εξαφάνιση τον πρωτογενή τομέα. Κατά τον κ. Κολοβό, το πραγματικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές , που ουσιαστικά οδηγούν σε μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου , της γης και της ιδιοκτησίας, με πρόσχημα την κλιματική κρίση, την στοχοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα ως τη “νόσο” για κάθε κοινωνικο-οικονομικό θέμα και τελικά την αδρανοποίηση και φτωχοποίηση των κοινωνιών.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist