Αλέξης Μητρόπουλος: «Κόβουν τη μία από τις δύο Εθνικές Συντάξεις σε χήρες/ους»

Written by on 13 Νοεμβρίου 2023

«60.000 συνταξιούχοι θα κληθούν να αποφασίσουν ποια σύνταξη επιθυμούν να κρατήσουν»

 

«Καμία απόφαση προς το παρόν για επιστροφή αναδρομικών»

 

Κίνδυνο σημαντικών περικοπών στις συντάξεις χηρείας διατρέχουν 60.000 δικαιούχοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, όλων των ταμείων στους οποίους δεν έγινε η μείωση κατά 50%, από το 2016 και μετά όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης τους.

Ο κίνδυνος απορρέει από εφαρμογή διάταξης που έπρεπε να γίνει από το 2019 και τώρα, μία τετραετία μετά, τα αναδρομικά ποσά που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω οι δικαιούχοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση, με τον ΕΦΚΑ  να επανεξετάζει ωστόσο τη θέση του, καθώς η μείωση δεν έγινε με δική του υπαιτιότητα εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων. Η απόφαση αναμένεται εντός του μήνα.

Το θέμα τέθηκε υπ’ όψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με το προεδρείο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μην αδικηθούν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από μια ενδεχόμενη επιστροφή των ποσών που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν.

Οριστικό ωστόσο κατά τον Καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο στο Ράδιο 98.4 πρέπει να θεωρείται η περικοπή της μία εκ των δύο συντάξεων των παραπάνω από 1ης/1ου/2024 με τους συνταξιούχους να καλούνται να επιλέξουν ποια από τις δύο συντάξεις θα επιλέξουν.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist