Σοκάρουν τα στοιχεία για τη φτώχεια και τις ανισότητες στην Κρήτη
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 23 Νοεμβρίου 2021
Πλήττονται άτομα μέσης ηλικίας, άγαμα, ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως άνεργοι και «φτωχοί εργαζόμενοι»
Σωτήριες οι συντάξεις των ηλικιωμένων
Στα νότια και Νοτιοανατολικά του νησιού εστιάζονται οι μεγαλύτερες αδυναμίες
Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού, όπως είπαν στον 98.4 ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς όπως η Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου Κατερίνα Βλασάκη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2017 η ανισότητα, η φτώχεια και η υλική αποστέρηση αμβλύνονται στην Περιφέρεια της Κρήτης και κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου, συνεχίζουν όμως να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της ΕΕ.
Η επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στην άμβλυνση των ανισοτήτων είναι σχετικά χαμηλή και εξαντλείται σε αυτή των συντάξεων.
Τα λοιπά κοινωνικά επιδόματα, εκτός συντάξεων, έχουν οριακή επίδραση.
Εντύπωση, προκαλεί και το σχετικά υψηλό ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (13,6%) που πλήττεται.
Γεωγραφικά τα αποτελέσματα της εφαρμογής αποκαλύπτουν σημαντικές ανισότητες στο εσωτερικό της περιφέρειας και ειδικότερα τη συγκέντρωση αστικών θυλάκων αποστέρησης στο Ηράκλειο και την ύπαρξη ενός άξονα αποστέρησης Νότια και Ανατολικά της Κρήτης που περιλαμβάνει επιμέρους αγροτικές κοινότητες. Οι επιπτώσεις της Πανδημίας στην απασχόληση φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες στις αποστερημένες περιοχές.
Η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Κατερίνα Βλασάκη αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών, της χωρικής τους διάταξης καθώς και της διασύνδεσής τους με τον τομέα της απασχόλησης και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ζητήματα σημαντικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων και στις πλέον αποστερημένες και απομακρυσμένες περιοχές.