Ν. Φαραντούρης: «Τα μεταλλαγμένα μπήκαν στο τραπέζι μας, αλλά εμείς δεν θα το ξέρουμε»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 19 Ιουνίου 2026
Πέρασε ο κανονισμός απ’ την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις ευλογίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, πλην των Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ, χωρίς την ένδειξη «Μεταλλαγμένο»
Για μάχη που χάθηκε και πόλεμο που συνεχίζεται μιλά στο Ράδιο 98.4 ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νικόλας Φαραντούρης.
Χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» για πολλούς λόγους κι επισήμανε πως: α) Στερεί απ’ τους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής να γνωρίζει τί τρώει και να επιλέγει εάν θέλει να το καταναλώσει ή όχι. β) Παραβλέπει τις αναφορές των περιβαλλοντολόγων ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά επεκτείνονται ραγδαία στη φύση, επιμολύνοντας τοπικά οικοσυστήματα και «κανιβαλίζοντας» τοπικές ποικιλίες. γ) Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και τη υγεία. δ) δημιουργούνται ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συνθήκες με τη συγκέντρωση πατεντών μεταλλαγμένων τροφίμων στα χέρια μιας χούφτας διεθνών εταιρειών που ελέγχουν τη διεθνή αγροτική παραγωγή και την παγκόσμια διατροφή.
«Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα των μεταλλαγμένων τροφίμων στο ράφι του σούπερ μάρκετ ότι … είναι μεταλλαγμένα! Γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσαμε» λέει στο Ράδιο 98.4. «Το Συμβούλιο Υπουργών – με τη συμμετοχή και ευθύνη και της Ελληνικής Κυβέρνησης – και σήμερα οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν, παραδέχονται επισήμως ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στερώντας στον καταναλωτή το δικαίωμά του να ξέρει τι τρώει. Εμείς υπερασπιζόμαστε το πιάτο του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη. Αυτή τη φορά κέρδισαν τα λόμπι. Μια μάχη χάθηκε. Ο πόλεμος συνεχίζεται».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει αλλαγή της ελληνικής στάσης, μιλά για ενίσχυση των πολυεθνικών και προαναγγέλλει νέα πολιτική και θεσμική μάχη στις Βρυξέλλες .
Η κυβέρνηση, έσπασε, για πρώτη φορά την πάγια θέση της χώρας μας κατά των μεταλλαγμένων φυτών και υπερψήφισε τη συμφωνία, αγνοώντας τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αγρότες, παραγωγοί, επιστήμονες και η κοινωνία των πολιτών. Ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αντιταχθώ στη συμφωνία και θα συνεχίσω να προασπίζομαι την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, όπως πράττω σταθερά από την πρώτη μέρα εκλογής μου», ξεκαθαρίζει.
