Μ. Κουμαντάκης: Οι αντοχές των μικρομεσαίων τελείωσαν

Συντάκτης: την 29 Ιουνίου 2020

Κρίσιμος θα είναι ο Αύγουστος για την επιβίωσή μας αν δεν σταθεί δίπλα μας η Κυβέρνηση. Ένεση γενναίας ρευστότητας στην αγορά, ζητά από την Κυβέρνηση με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν της προηγούμενης κρίσης, είναι ιδιαίτερα εξασθενισμένες και αυτή η απανωτή κρίση, τους έχει δημιουργήσει συσσωρευτικά προβλήματα» επισημαίνει στον 98.4 ο Πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης.

«Τα δέκα χρόνια της κρίσης, ο μοναδικός πυλώνας της οικονομίας που αναπτυσσόταν, ήταν εκείνος του άμεσου τουρισμού, με μεγάλα κέρδη, που οδήγησε στην επιβίωση και το υπόλοιπο οικονομικό κύκλωμα, αλλά οι άλλες επιχειρήσεις, δεν είχαν συμμετοχή στα κέρδη αυτά» προσθέτει. «Ζητάμε από την κυβέρνηση, για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, που χρειάζονται άμεσα, μέτρα στήριξης της ρευστότητας τους, να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις του άμεσου τουρισμού, με απαραίτητη προϋπόθεση και στοχευμένα, ώστε να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, προς το υπόλοιπο οικονομικό κύκλωμα και όχι να τα χρησιμοποιούν, προς δικό τους και μόνο όφελος, γιατί σύντομα δεν θα έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν». «Στα μέσα Μαρτίου» αναφέρει επίσης, «έσπευσε η κυβέρνηση και πολύ σωστά έπραξε, να εξαγγείλει κάποια οικονομικά στηρίγματα, για την ρευστότητα της οικονομίας και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυτά τα στηρίγματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του κράτους, τις αναδιαρθρώσεις, το ΕΣΠΑ κ.τ.λ.

Έτσι ανακοινώθηκε, ότι 750.000.000 € θα διατεθούν στην επιδότηση των τόκων τριών μηνών, 1.000.000.000 € για το ΤΕΠΙΧ και 2.000.000.000 € για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα 80% της αναπτυξιακής τράπεζας, με την μεσολάβηση των συστημικών τραπεζών, έχοντας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την αρνητική εμπειρία των 10 χρόνων της κρίσης. Επίσης 1.000.000.000 € διατίθεται, σαν επιστρεπτέα προκαταβολή, που ουσιαστικά είναι δάνειο του κράτους και δεν μεσολαβούν οι τράπεζες. Από όλα αυτά τα μέτρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, εισέπραξαν μικρά ποσά, από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ΤΕΠΙΧ σε μία μέρα εξαντλήθηκε, αφού δόθηκε στοχευμένα σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως, του άμεσου τουριστικού κλάδου, όσο για τα υπόλοιπα συζητούν, μέχρι και σήμερα για τα αδίστακτα κριτήρια, με τις διαμεσολαβούσες τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αδικημένες και ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας καθώς οι αντοχές των επιχειρηματιών έχουν τελειώσει».


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist