Κ. Πικραμένος : Τα οικοσυστήματα Κυβερνοασφάλειας και Κυβερνοκατασκοπείας

Συντάκτης: την 22 Νοεμβρίου 2022

Ο Κώστας Πικραμένος , Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting με έδρα τη Μασσαλία, εμπειρογνώμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικός σε θέματα Υπηρεσιών Πληροφοριών, ανατροφοδοτεί την συζήτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων- υποκλοπών, μιλώντας για το οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοκατασκοπείας . Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η ΑΔΑΕ πρεπει να απαγκιστρωθεί από την τυπική εξέταση των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου. Προτείνει την ίδρυση ad hoc κλιμακίου με συμμετοχή δικαστικών λειτουργών και τεχνικών ασφάλειας επικοινωνιών που θα ασχολείται αποκλειστικά με την τεκμηρίωση της άρσης του απορρήτου και τις τεχνικές μεθόδους παρακολούθησης. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων :

-Το Οικοσύστημα Κυβερνο-ασφάλειας και Κυβερνο-κατασκοπείας αποτελείται από περισσότερες από 700 εταιρίες των οποίων οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη προέρχονται κατά πλειοψηφία από Μονάδες της Στρατιωτική Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού.Τη δεκαετία 2010-2020 οι εταιρίες αυτές προσέλκυσαν επενδύσεις άνω των 4 δις ευρώ.

– Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών αξιολογούν αν η τοποθέτηση συστήματος back door σε ένα σύστημα συνακροάσεων (υποκλοπών) μπορεί – σε περίπτωση ανακάλυψης του – να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τη χώρα “στόχο”. Για παράδειγμα,  στην περίπτωση των Iσραηλινών τεχνικών της Ιntellexa που – σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα – εργαζονταν στο ΚΕΤΥΑΚ της Αγίας Παρασκευής. Αν η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών (Μοσάντ) ήθελε να έχει back door, έπρεπε να υπολογίσει τι επιπτώσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα (Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας, αγορά UAVS και εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου) θα μπορούσε να προκαλέσει η ανακάλυψη του συστήματος.

-Η δημοσιογραφική χρήση του “όρου” πράκτορες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά γιατί μπορεί να γίνουν εκ μέρους των θυγόμενων νομικές ενέργειες. Θεωρεί ότι δεν πρεπει στα δημοσιογραφικά ρεπορτάν να υπάρχει ονοματολογία που λειτουργεί αφοριστικά για όλους.


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist