Ηρ. Πυργιανάκης : Η αλήθεια για τους Οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

Written by on 25 Ιουλίου 2025

Ο αρχιτέκτονας- μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης, αναλύσει στον 98.4 βήμα-βήμα , όλη την ουσία του νόμου πλέον 5215/φεκ116 4/07/2025 (άρθρο 63) για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Εξηγεί με σαφήνεια τις αλλαγές στο Π.Δ. 194/2025, τον διαχωρισμό κάτω/άνω των 700 κατοίκων, τις ζώνες ΖΑΟ και ΠΕΧ και τις επιπτώσεις στην περιουσία των πολιτών. Όπως αναλύει, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο νόμος αυτός εξυπηρετεί τους πλούσιους που θέλουν να αγοράζουν φθηνή γη για να οικοδομήσουν τουριστικά καταλύματα και να πολεοδομήσουν γη που θα αγοράσουν φθηνά για να την πουλήσουν πανάκριβα.
Οι οικισμοί άνω των 700 κατοίκων είναι συνήθως δυναμικοί, έχουν ανοικοδόμηση και βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες περιοχές και είναι προφανές ότι οι τιμές των οικοπέδων είναι πολύ υψηλές, σε αντίθεση με τα μικρά χωριά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και απρόσιτες περιοχές και εδώ δεν έχει ενδιαφέρον η οικιστική επένδυση και προφανώς το κόστος των οικοπέδων είναι μικρό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 700 ΚΑΤΟΙΚΩΝ:
Χάνονται περιουσίες αξίας δισεκατομμυρίων, οικόπεδα γίνονται χωράφια, οικόπεδα που έχουν αγοραστεί πανάκριβα ή κληρονομήθηκαν και έχουν πληρώσει και φόρους και ΕΝΦΙΑ. Εδώ έχουμε κατάφωρη παραβίαση του Άρθρου 17 του Συντάγματος, αφού δεν προστατεύεται η περιουσία του λαού. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα έρθει νέος νόμος. Θα προβλέπει ότι, για να είναι ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, πρέπει να έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από 4.000 τ.μ. και πρόσωπο 25μ. σε αναγνωρισμένο δρόμο προϋφιστάμενο του 1977. Η καταγραφή των δρόμων έχει ολοκληρωθεί στα νησιά και για την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026.Δυστυχώς, όπως λέει, αν δεν αλλάξει ο νόμος (κάτι πάρα πολύ δύσκολο), το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να συμβουλευτούν τους μηχανικούς τους και να εκδώσουν οικοδομικές άδειες πριν την έκδοση των ΠΔ των ΤΠΣ (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και των ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο). Χρειάζεται προσοχή, διότι κάποιοι μελετητές αυτών των σχεδίων έχουν ήδη προχωρήσει την εκπόνηση, και υπάρχει ο κίνδυνος να μην προλάβουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist