Ι. Ιντζές : Η 7η Δεκεμβρίου στα Ελληνοτουρκικά και οι Κόκκινες Γραμμές

Written by on 24 Νοεμβρίου 2023

Ο αντιστράτηγος ε.α.  Ιωάννης Ιντζές , απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και κάτοχος ΜΑ στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και τη Διεθνή Ασφάλεια», Τομεάρχης Άμυνας του κόμματος “Νίκη”,  μιλώντας στον 98.4 εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τα όρια της Ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής στις   7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει,  είναι πιθανόν στα όρια της μυστικής διπλωματίας που ασκείται εδώ και 3 χρόνια , να φτάσουμε ακόμη και σε μια νέα Συμφωνία τύπου Μαδρίτης , που επί της ουσίας θα βάζει στο τραπέζι  “ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο ” εκ νέου για την Τουρκία. Ο ίδιος τονίζει ότι η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία η οριοθέτηση ΑΟΖ, ακόμη κι για  αυτή να συμφωνούσε η Τουρκία να πάει στη Χάγη, θα έπρεπε υποχρεωτικά να λαμβάνει υπόψη της στο όποιο συνυποσχετικό τις εξαιρέσεις του 2015 που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ταυτόχρονα ο κ. Ιντζές , σημείωσε ότι η αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών των νησιών του Αιγαίου, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πελώριο ερωτηματικό ως προς το αν έχει γίνει η ουσιαστική αναπλήρωση τους που είναι στρατηγικής σημασίας. Τόνισε τέλος, ότι είναι απαραίτητη η συν-λειτουργία με την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα σε μια γεωπολιτική συγκυρία , όπου η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου θα έπρεπε να είναι γεωστρατηγική επιλογή.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist