Χρ. Ζήνωνος : Τι δεν κάνει η Ελλάδα για ΑΟΖ και UNCLOS που εκμεταλλεύεται η Τουρκία

Written by on 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο χαρτογράφος- υδρογάρος και επίσημος οριοθέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένας από τους κορυφαίους στο χώρο του, ο κ. Χρίστος Ζήνωνος, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στον 98.4, εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να μιλάει για μια και μόνη διαφορά αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/αοζ με την Τουρκία. Αφενός γιατί η ΑΟΖ υπερκαλύπτει πλέον με βάση την UNCLOS και τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία είναι η μόνη που μιλάει για υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθεί αυτό το αφήγημα. . Αφετέρου όμως και κυρίως, πριν από την συζήτηση αυτής της μιας και μόνης διαφοράς, η Ελλάδα, δεν έχει κάνει ούτε τα στοιχειώδη πολιτικά και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται για να λέει ότι αυτή η διαφορά για να επιλυθεί , πρέπει πρώτα να λυθούν παρεμπίπτοντα ζητήματα.

Η Ελλάδα, όπως εξηγεί, αν και διαθέτει μια από τις κορυφαίες υδρογραφικές υπηρεσίες στο κόσμο με κορυφαίους επιστήμονες, που είναι βέβαιο ότι έχουν χαρτογραφήσει και έχουν μέχρι και ψηφιοποιημένες συντεταγμένες, εντούτοις, ουδέποτε έχει στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις βάσεις, ευθείες γραμμές βάσης, κλείσιμο κόλπων και νησιωτικά συμπλέγματα με συντεταγμένες που να καθορίζουν την δική της διακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι ώστε όποιος την αμφισβητεί και εμπλέκεται σε θέματα οριοθέτησης , να οφείλει να προσέλθει στα αρμόδια διαιτητικά όργανα .

Η Ελλάδα , όπως λέει, ακόμη και στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έχει στείλει χάρτες χωρίς τέτοιες βασικές προϋποθέσεις. Αυτό, είπε ο κ. Ζήνωνος , είναι το Α και το Ω στην ΑΟΖ και στην άσκηση δικαιωμάτων σου στις θαλάσσιες ζώνες. Ταυτόχρονα , τεχνικά δίνει και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους στην Ελλάδα, επικαλούνται αβασάνιστα, σκόπιμα ή ημιμαθώς, πως για παράδειγμα το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου λες και είναι ξεκομμένο από τον άλλο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι απέναντι σε μεγάλη Τουρκική ακτή. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζήνωνος η ίδια η Τουρκία στην “οριοθέτηση” υφαλοκρηπίδας/αοζ που έκανε με το ψευδοκράτος στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αναγνώρισε πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο ψευδοκράτος με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας , παρότι οι ακτές της είναι υπερπολλαπλάσιες απέναντι σε αυτές του ψευδοκράτους.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist