Αποχαιρετισμός στους νεκρούς – Κυριακή της Πεντηκοστής στα Ανώγεια

Συντάκτης: την 10 Ιουνίου 2022

Αποχαιρετισμός στους νεκρούς που επιστρέφουν στον Άδη με ένα μοναδικό έθιμο

 

Ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης αναφέρει στον 98.4 πως πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει μόνο στα Ανώγεια.

Οι γυναίκες στολίζουν ένα πανέρι με τρία γλυκά κουλούρια κι ένα ανθότυρο η τυρί στη μέση, με καρυδόφυλλα… και τριαντάφυλλα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία προσφορά για αυτούς που έχουν φύγει.

Τα τρία κουλούρια συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Το τυρί προσφέρεται ως δώρο στους νεκρούς. Τα φύλλα καρυδιάς συμβολίζουν την πικρή και στυφή γεύση που έχουν την ημέρα αυτή οι Ψυχές, τη μέρα που οι νεκροί επιστρέφουν στον Άδη.

Την ώρα του γονατίσματος στην λειτουργία της εκκλησίας οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο, οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους ώστε να μη δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη.

Μετά την λειτουργία οι προσφορές κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς στην μνήμη των νεκρών.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν, ότι η καρυδιά με το βαθύ πράσινο (μαυροπράσινο) χρώμα ήταν το δέντρο του θεού Πλούτωνα, και ότι μόνο αυτό υπήρχε στον Άδη, και πως στη σκιά του ξάπλωναν και αναπαύονταν οι ψυχές τους. Άρα είναι απόλυτα συναφές με τα έθιμα για τις ψυχές των νεκρών.

«Η λατρεία και απόδοση τιμών στους νεκρούς απαντάται στη Μινωική Κρητική κοινωνία. Πληροφορίες από το Φουρνί Αρχανών, τους Αρμένους Ρεθύμνου κ.α καταδεικνύουν ότι τα σημερινά ταφικά και νεκρικά έθιμα των ποιμενικών και  αγροτικών πληθυσμών της σημερινής Κρήτης παραπέμπουν στο Μινωικό παρελθόν. Διασώθηκαν δε δια των Μυκηναϊκών και αρχαίων Ελληνικών προσαρμοζόμενα στις Χριστιανικές αντιλήψεις» αναφέρει σε σημείωση της προς τον 98.4 η Αρχαιολόγος και Συγγραφέας Αθηνά Σφακάκη.

 

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist