Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Ψηφιακή έκθεση με περισσότερα από 1000 έργα του

Συντάκτης: την 19 Νοεμβρίου 2020

Τα μουσεία σε όλη την Ευρώπη είναι κλειστά λογω του κορωνοϊού, αλλά η τέχνη δεν χάνεται και πλέον με την τεχνολογία μπορεί να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες που έχουν επιστρέψει σε νέο εγκλεισμό λόγω της έξαρσης της Covid-19 και μια ομάδα ολλανδικών μουσείων εγκαινίασε το εγχείρημα να φέρει στο «έγκλειστο» κοινό τα έργα φημισμένων ζωγράφων.

Προτεραιότητα δόθηκε στο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ζωγράφους παγκοσμίως και το πρότζεκτ «Van Gogh Worldwide» παρουσιάζει μια ψηφιακή συλλογή περισσότερων από 1.000 αριστουργημάτων του καλλιτέχνη.

Η δημιουργία της ψηφιακής συλλογής https://vangoghworldwide.org/ ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ και σήμερα σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του Βαν Γκογκ προσφέρονται, με σχολιασμό από ειδικούς, στο κοινό για να τα απολαύσει από την ασφάλεια του σπιτιού του.

Ο Βαν Γκογκ έζησε από το 1853 ως το 1890, αλλά η πλειονότητα των γνωστών έργων του ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του.

Στην ψηφιακή συλλογή είναι πλέον σε κοινή θέα πολλές από τις 860 ελαιογραφίες του. Ο Βαν Γκογκ ήταν, επιπλέον, και γόνιμος σκιτσογράφος και πολλά από τα σκίτσα του είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες στο «Van Gogh Worldwide» επιτρέπουν εις βάθος ματιά στον δημιουργό και τα δημιουργήματά του. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τα μουσεία στα οποία στεγάζονται, όπως λεπτομέρειες αποκατάστασης των έργων, φωτογραφίες του πίσω μέρους των έργων και άλλες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει τα έργα που υπάρχουν στα μουσεία της Ολλανδίας: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Netherlands Institute for Art History και Museum Boijmans Van Beuningen. Μελλοντικός στόχος του εγχειρήματος είναι να συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων και πολλά άλλα έργα του Βαν Γκογκ που βρίσκονται σε μουσεία σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη.


Απόψεις Αναγνωστών
  1. Γιώργος Ασκοξυλάκης   On   22 Νοεμβρίου 2020 at 11:33

    Επικοινωνήστε με τον κύριο ΑριστοτέληΓιανακουδακη εδώ στο Ηράκλειο έχει το τετράδιο του Βαν Γκογκ όταν ήταν στο ψυχιατρείο, θα εκπλαγείτε..

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist