Σπουδαία ανακάλυψη αποτυπώματος δεινοσαύρου από μια τετράχρονη

Συντάκτης: την 11 Φεβρουαρίου 2021

Ένα τετράχρονο κορίτσι εξέπληξε ευχάριστα τους παλαιοντολόγους αφού ανακάλυψε τυχαία ένα τέλεια διατηρημένο ίχνος δεινοσαύρων που χρονολογείται εδώ και 220 εκατομμύρια χρόνια.

Η Λίλι Γουίλντερ έκανε την ανακάλυψη στις 23 Ιανουαρίου περπατώντας σε μια παραλία στη Νότια Ουαλία με τον πατέρα και το σκύλο της. Η οικογένεια ήταν στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ όταν η Wilder είδε το ίχνος αποτυπωμένο πάνω σε ένα βράχο.

«Ήταν σε χαμηλό βράχο, στο ύψος του ώμου της Λίλι, και μόλις το εντόπισε είπε,« κοίτα, μπαμπά », είπε η μητέρα της, Σάλι Γουίλντερ, στο NBC News. «Ήταν πραγματικά ενθουσιασμένη, αλλά δεν κατάλαβε πόσο εκπληκτική ήταν η ανακάλυψη».

Αρχικά, η οικογένεια πίστευε ότι το αποτύπωμα, το οποίο έχει μήκος πάνω από 10 cm (4 ίντσες), είχε σκαλιστεί πάνω στο βράχο από έναν καλλιτέχνη.

Αλλά η μητέρα της Λίλι, γνώριζε ότι παρόμοια ίχνη είχαν βρεθεί κατά μήκος αυτού του κομματιού της ακτής στο παρελθόν, οπότε δημοσίευσε για την ανακάλυψή τους στα κοινωνικά μέσα.

«Βρήκα αυτήν τη σελίδα ταυτοποίησης απολιθωμάτων στο Facebook και την έβαλα εκεί και οι άνθρωποι τρελάθηκαν λίγο», είπε στην Wales Online.

Λίγο αργότερα, το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας ήρθε σε επαφή με την οικογένεια Γουίλντερ, και από τότε αξιωματούχοι ανακάλυψαν το αποτύπωμα και το έβαλαν στο μουσείο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ίχνος ανήκει πιθανότατα σε έναν δεινόσαυρο που είχε ύψος περίπου 75 εκατοστά (29,5 ίντσες) και 2,5 μέτρα (περίπου 8 πόδια) μήκος και περπατούσε στα δύο πίσινά του πόδια.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς τι είδους δεινόσαυρος άφησε το αποτύπωμα, αν και οι ειδικοί ταξινομούν συνήθως την εκτύπωση ως Grallator.

Ουαλλοί επιστήμονες αποκαλούν την ανακάλυψη του κοριτσιού «την καλύτερη αποτυπωμένη ένδειξη δεινοσαύρων 215 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στη Βρετανία σε μια δεκαετία», σύμφωνα με την Wales Online.

«Είναι τόσο τέλειο και απόλυτα παρθένο. Είναι ένα υπέροχο κομμάτι», δήλωσε ο Karl-James Langford από το Τμήμα Αρχαιολογίας Cyrmu, σύμφωνα με την Wales Online.

«Θα έλεγα ότι είναι διεθνώς σημαντικό και γι ‘αυτό το μουσείο το πήρε αμέσως. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι. Θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο αποτύπωμα δεινοσαύρων που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Η οικογένεια λέει ότι το ενδιαφέρον της κόρης τους για τους δεινόσαυρους έχει μεγαλώσει από την ανακάλυψη και ότι παίζει με μια συλλογή παιχνιδιών και μοντέλων dino.

Το Εθνικό Μουσείο στο Κάρντιφ, το οποίο είναι σήμερα κλειστό λόγω της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ότι η Λίλι και οι συμμαθητές της θα προσκληθούν στην έκθεση μόλις ανοίξει ξανά.

«Αυτό που είναι καταπληκτικό είναι, αν το όνομά της καταγραφεί στο μουσείο ως αυτή που το βρήκε, θα μπορούσαν τα εγγόνια της να το επισκεφτούν εκεί μια μέρα, και για χρόνια και χρόνια και τις επόμενες γενιές, κάτι που είναι πολύ καταπληκτικό», δήλωσε η μητέρα της Λίλι.


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist