Ρεπορτάζ του NBC και η Έκθεση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για την Covid-19

Συντάκτης: την 7 Ιανουαρίου 2022

Ο Γ. Σαχίνης, παρουσίασε αναλυτικά σήμερα στον 98.4 ,  το ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται αριθμός ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών από Covid-19 ,αλλά και την πρόσφατη έκθεση δεδομένων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σε επίπεδο Πολιτειών, στις ΗΠΑ. Από τις δύο παραθέσεις , προκύπτει η βασική διαπίστωση ότι υπάρχουν σοβαρά και πλήρη δεδομένα με πρόσβαση στην εκεί  επιστημονική κοινότητα. Έτσι αυτή, με βάση αναλυτικά στοιχεία ,  προχωρά σε ανακοινώσεις και αποφάσεις με στόχο την πρόληψη . Αλλά κυρίως έχουν ως αποτέλεσμα,  με την επεξεργασία  στοιχείων και δεδομένων, να καταλήγουν σε συμπεράσματα και σε εκτιμήσεις κινδύνου. Κάτι που στη χώρα μας δεν συμβαίνει και απλά προσπαθούμε τις παρατηρήσεις άλλων χωρών με τις δικές τους όμως ιδιαιτερότητες, να τις προσαρμόσουμε στην εντελώς διαφορετική δική μας πραγματικότητα.

  • Απομαγνητοφώνηση : Το Δημοσίευμα του NBC

 

 

 

Σε αριθμό ρεκόρ νοσηλεύονται παιδιά που νοσούν από Covid.

 

 

Ορισμένοι νεότεροι ασθενείς ανιχνεύονται θετικοί στη Covid μέσω του συνήθους ελέγχου, παρ’ όλα αυτά όμως, ένας ανησυχητικά αυξημένος από αυτά αριθμός εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο, όπως λένε οι γιατροί.

 

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξάνεται ραγδαία σε εθνικό επίπεδο, ιδίως καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική omicron παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του NBC News, τουλάχιστον εννέα πολιτείες έχουν αναφέρει αριθμό ρεκόρ παιδιατρικών νοσηλειών που σχετίζονται με την Covid: Κονέκτικατ, Τζόρτζια, Ιλινόις, Κεντάκι, Μασαχουσέτη, Μέιν, Μιζούρι, Οχάιο και Πενσυλβάνια, καθώς και η Ουάσινγκτον.

 

Ορισμένα από αυτά τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στη Covid μέσω των εξετάσεων ρουτίνας, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτούν για άλλα, άσχετα με τη Covid, προβλήματα. Πολλά όμως νοσηλεύτηκαν ειδικά λόγω επιπλοκών από τη Covid-19.

 

“Φαίνεται ότι οι περισσότεροι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της νόσου στα παιδιά”, δήλωσε ο Δρ Μαρκ Κλάιν, επικεφαλής ιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων της Νέας Ορλεάνης. “Ξοδέψαμε δύο χρόνια για να αντικρούσουμε τους μύθους που αφορούν το Covid και τα παιδιά, ότι είναι ‘ακίνδυνο’ για τα παιδιά. Δεν είναι”.

 

Όπως δήλωσε ο Κλάιν, από τη Δευτέρα, 14 παιδιά είχαν αρρωστήσει αρκετά σοαβαρά από τη Covid-19, ώστε χρειάστηκε να νοσηλευτούν στις κλινικές του νοσοκομείου και τρία από αυτά συγκεκριμένα, μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

Τα τρία παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 2 ετών. Το μικρότερο είναι μόλις 8 εβδομάδων.

 

Στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στο Χιούστον, ο αριθμός των παιδιατρικών νοσηλειών, έφθασε κοντά στους 70 ασθενείς και έχει ξεπεράσει την κορύφωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της έξαρσης της παραλλαγής Δέλτα το καλοκαίρι, δήλωσε ο Δρ Τζιμ Βερσάλοβιτς, παθολόγος που είναι συν-επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης της Covid-19, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των κρουσμάτων οφείλεται στην παραλλαγή omicron.

 

“Τα περισσότερα παιδιά που έχουν μολυνθεί από το omicron εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν έναν μεγάλο αριθμό παιδιών που μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη”, δήλωσε ο Βερσάλοβιτς.

 

Τη Δευτέρα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε μια απότομη αύξηση των παιδιατρικών κρουσμάτων από Covid-19. Την εβδομάδα της 23ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν τουλάχιστον 325.340 κρούσματα, σε σύγκριση με 198.551 κρούσματα την εβδομάδα της 16ης Δεκεμβρίου. Ενώ η σοβαρή ασθένεια από τη Covid εξακολουθεί να είναι σπάνια για τα μικρότερα παιδιά, ο μεγάλος αριθμός των νέων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς.

 

Από την Κυριακή, ο αριθμός των παιδιατρικών εισαγωγών από τη Covid είχε φτάσει σε νέα κορύφωση: σε 1.354 την ημέρα, με βάση τον μέσο όρο των επτά ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία του NBC News.

 

Και ο αριθμός των παιδιών που απλά καταλάμβαναν τα κρεβάτια των νοσοκομείων κάθε μέρα, ακόμη και αν τελικά δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, έφτασε στο μέσο όρο ρεκόρ των 3.081 την ημέρα κατά το τελευταίο επταήμερο.

 

Ο Κλάιν ήταν συν-συγγραφέας μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία ανέλυσε 915 περιπτώσεις Covid μεταξύ παιδιών και εφήβων που νοσηλεύτηκαν σε έξι ιατρικά κέντρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα – 78 τοις εκατό – νοσηλεύτηκαν λόγω επιπλοκών της Covid-19. Περίπου οι μισοί χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη και σχεδόν το ένα τρίτο εισήχθη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Το ένα τρίτο των 915 ασθενών ήταν κατά τα άλλα υγιείς, χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας που θα τους έθεταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

“Νομίζω ότι πολλοί γονείς βασίζονταν στην αφήγηση ότι αν έχετε ένα υγιές παιδί, είναι πολύ απίθανο το παιδί σας να αρρωστήσει από τη Covid. Αυτό δεν είναι αλήθεια”, δήλωσε η Δρ Έιμι Έντουαρντς (Amy Edwards), ειδικός σε θέματα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρέινμποου βρεφών & Παιδιών στο Κλίβελαντ (University Hospitals Rainbow Babies & Children’s Hospital in Cleveland).

 

“Είναι αλήθεια ότι στατιστικά μιλώντας, το παιδί σας πιθανόν να μην έχει σοβαρό Covid, αλλά οι στατιστικές δεν έχουν σημασία όταν το παιδί σας είναι αυτό που τελικά αρρωσταίνει”, εξήγησε.

 

Η Έντουαρντς δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν παρατηρήσει μια “σημαντική αύξηση” στον αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν πρόσφατα στο νοσοκομείο με Covid-19, καθώς και μια αύξηση στον αριθμό αυτών των παιδιών που χρειάζονται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, υποστήριξη με οξυγόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

 

Η πλειονότητα είναι ανεμβολίαστα παιδιά.

 

Και οι γιατροί επισημαίνουν ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι ανεμβολίαστα, επειδή είτε είναι πολύ μικρά για να είναι επιλέξιμα είτε οι γονείς τους αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν.

 

“Σπάνια βλέπουμε ένα εμβολιασμένο παιδί στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο Κλάιν.

 

Ο Κλάιν διεξήγαγε την έρευνά του κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής της δέλτα το περασμένο καλοκαίρι. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε ηπιότερη νόσηση συνολικά, ο Κλάιν δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων Όμικρον αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες.

 

” Αποτελεί ευσεβή πόθο το να λέμε, “καλά λοιπόν, είναι ήπια νόσος” ή “Θα είναι εντάξει”, αλλά αν υπάρχουν 10 φορές περισσότερα κρούσματα, αυτό εξακολουθεί να ισοδυναμεί με πολλές νοσηλείες και πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ και, δυστυχώς, θανάτους”, τόνισε.

 

Άλλοι παιδίατροι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για το γεγονός ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον θα αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που θα νοσήσουν αρκετά βαρειά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

 

“Δεν έχω δει ποτέ μια λοίμωξη να σαρώνει μια ολόκληρη χώρα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες”, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Κίμπερλιν, συνδιευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

 

“Ο ρυθμός των περιστατικών στην περιοχή μου στην Αλαμπάμα εκτοξεύτηκε σαν πύραυλος”, δήλωσε ο Κίμπερλιν. “Αντανακλά το πόσο μεγάλη φορτίο ιού υπάρχει στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών”.

 

Ακόμη και αν τα παιδιά νοσηλεύονται για άλλους λόγους και βρεθούν θετικά για τη Covid-19 κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ρουτίνας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αντίκτυπος είναι λιγότερο σημαντικός.

 

Ο Δρ Τσέθαν Σάθια (Chethan Sathya), παιδοχειρουργός στο Παιδιατρικό Ιατρικό Κέντρο Cohen της Νέας Υόρκης, που ανήκει στην Εταιρεία Νόρθγουελ Χέλθ (Northwell Health), δήλωσε ότι “κυριολεκτικά κάθε παιδί” που χειρούργησε ο ίδιος και η ομάδα του ή αντιμετώπισε με άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν θετικό στο Covid. Ακόμη και σαν περιστατικά δεν αφορούσαν ειδικά τον κορονοϊό, εντούτοις επιβάρυναν τους διαθέσιμους πόρους του συστήματος.

 

Ένας παιδιατρικός ασθενής που εισάγεται εσπευσμένα στο χειρουργείο λόγω ρήξης σκωληκοειδούς, για παράδειγμα, πρέπει να μεταφερθεί σε θάλαμο απομόνωσης για να αναρρώσει από τη χειρουργική επέμβαση, εάν βρεθεί θετικός στη Covid.

 

“Αυτό απλώς επιβραδύνει ολόκληρο το σύστημα και περιορίζει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρούμε την κατάσταση σε κίνηση”, διευκρίνησε ο Σάθια.

 

 

  • Το σχετικό Link

 

 

https://www.nbcnews.com/health/health-news/covid-warning-symptoms-children-kids-hospitalized-record-numbers-rcna10741?cid=sm_npd_nn_fb_ma&fbclid=IwAR1v-JGC7rPXRZZYlNUbdkUw5TbSWepyegc6_ohJDFeyDV9Fpq-WDgVxjwE

 

 

 

  • Απομαγνητοφώνηση : H Έκθεση δεδομένων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σε επίπεδο Πολιτειών.

https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/

 

Τα κρούσματα του COVID-19 σε παιδιά στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο που έχει αναφερθεί ποτέ από την έναρξη της πανδημίας. Όσον αφορά την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν πάνω από 325.000 κρούσματα COVID-19 σε παιδιά. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση 64% σε σχέση με τα 199.000 πρόσθετα κρούσματα που αναφέρθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου και σε σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

 

Σχεδόν 7,9 εκατομμύρια παιδιά έχουν βρεθεί θετικά στη COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή πάνω από 1 στα 10 παιδιά των ΗΠΑ. Για 21η συνεχόμενη εβδομάδα τα περιστατικά COVID-19 σε παιδιά είναι πάνω από 100.000. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα σε παιδιά.

 

Η ηλικιακή κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων COVID-19 αναρτήθηκε στους ιστότοπους των υγειονομικών υπηρεσιών 49 πολιτειών, της Νέας Υόρκης, της Περιφέρειας της Κολούμπια, του Πουέρτο Ρίκο και του Γκουάμ. Από την έναρξη της πανδημίας, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 17,4% των συνολικών συσσωρευμένων κρουσμάτων. Για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, τα παιδιά αποτελούσαν το 17,7% των εβδομαδιαίως αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19 (τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, αποτελούν το 22,2% του πληθυσμού των ΗΠΑ).

 

Και καταλήγει στο συμπέρασμα :

 

Ένα μικρότερο υποσύνολο πολιτειών ανακοίνωσε τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα ανά ηλικία- τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 δεν είναι συνήθεις στα παιδιά.

 

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στην COVID-19 δεν είναι συνήθης στα παιδιά. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της ασθένειας που σχετίζεται με τις νέες παραλλαγές, καθώς και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων με τους οποίους ο ιός μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τη σωματική υγεία των προσβεβλημένων παιδιών, καθώς και τις επιπτώσεις του στη συναισθηματική και ψυχική υγεία τους.

 

Αυτά είναι τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Είδατε εδώ να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;

Δεν θα μπω στη λογική να επαναλάβω για άλλη μια φορά, την ανυπαρξία δεδομένων, γιατί αυτά που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ σαν δεδομένα, πέρα από το ζήτημα της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας, της πληρότητας, της επάρκειας, δεν επιτρέπουν καν την οποιαδήποτε επεξεργασία, εφόσον δεν πρόκειται για πρωτογενή δεδομένα. Κανένας άλλος εκτός από μεμονωμένα άτομα δεν έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να επεξεργαστεί στοιχεία και δεδομένα προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα και σε εκτιμήσεις κινδύνου.

Πουθενά δεν συμβαίνουν παρόμοιες αυθαιρεσίες και πουθενά σε καμία χώρα τα στοιχεία δεν μονοπωλούνται από ομαδούλες, κλίκες και μεμονωμένα πρόσωπα.

Ακόμη κι αυτοί οι μοντελοποιοί δεν έχουν παραπάνω στοιχεία εκτός από αυτά που δημοσιεύονται, ώστε να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα τους. Οι προβλέψεις που κάνουν βασίζονται σε δεδομένα της που προσφέρονται εις κοινή θέα.

Ίσως στο μόνο που διαφέρουν είναι το ότι εκτός από μοντελοποιοί είναι  οι λυματοσυλλέκτες.

Φαίνεται ότι όταν βασίζεσαι στα λύματα κάνεις επιστημονική δουλειά.

Επιδημιολογική επιτήρηση. Δυστυχώς τα λύματα δεν κάνουν και για γονιδιωματική επιτήρηση, γιατί φαίνεται ότι εάν χρησιμοποιηθούν βρωμάει η δουλειά, λόγω της ειδικής τους φύσης.

 

Αναφέρομαι λοιπόν σε ομαδούλες  και κλίκες γιατί μερικοί ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους, τις εργασιούλες, τις ανακοινώσεις, τα πέϊπερ που λένε, μέσα στον ορυμαγδό και στο θανατικό.

Όλα αυτά βέβαια προσαρμοσμένα κατάλληλα ώστε να εξυπηρετούν και να υποστηρίζουν το κυρίαρχο αφήγημα από πλευράς αρίστων και θεόπεμπτων διαχειριστών.

Που καιπου ξεφεύγει και καμιά χλιαρή αυτονόητη διαπίστωση, σε στυλ κεραμιδόγατου που νιαουρίζει. Αλλά κι αυτό σε πλαίσια επιστημονικού καθωσπρεπισμού, εντός καθορισμένων και κοινώς αποδεκτών πολιτικών προδιαγραφών.

Και είναι τόσο θρασείς που δεν σκέφτονται το γεγονός ότι όπως ελέγχονται και περνούν από κρίση οι εργασιούλες που δημοσιεύουν στα διάφορα περιοδικά της αλλοδαπής, έτσι και τα στοιχεία που δημοσιοποιούν σε μια τυποποιημένη μορφή παρουσίασης, πρέπει να υπόκεινται και αυτά σε έλεγχο και να διπλο -τριπλο τσεκάρονται από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές ή μια ανεξάρτητη αρχή.

Γιατί βασική αρχή της δημόσιας υγείας είναι η διαφάνεια στις διαδικασίες, περισσότερο απ’ ότι σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας της κοινωνίας.

Μόνον έτσι αποκτάται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να συμμετέχει ενεργά ο πολίτης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόνον έτσι η αντιμετώπιση μπορεί να αποτελεί κοινό έργο και κοινό αγώνα – κοινή προσπάθεια, όπως θέλουν να το απαιτούν οι διαχειριστές –  από το σύνολο της κοινότητας.

Μόνον έτσι μπορεί να έχει πράγματι, κάποιο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Δεν συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και παρά τις συστάσεις και την κατακραυγή, πέρα βρέχει από τη μεριά των διαχειριστών και των ακαταδίωκτων.

Αυτοί στο τέλος, την επόμενη μέρα, μετά τον βομβαρδισμό, θα βγουν από τα καταφύγια και θα γυρνάνε στα χαλάσματα να λένε πως προβάλλανε αντίσταση εκ των έσω του συστήματος.

Μέχρι  εκεί θα φτάσουνε. Έχουν αρχίσει ήδη και το δείχνουν. Προετοιμάζουν ήδη από τώρα τις διαδικασίες για να περάσουν από τη κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Φοβούνται ότι δεν τους φτάνει το ακαταδίωκτο, χρειάζεται και μια άλλη επιπλέον καβάντζα.

Παρά τη προηγούμενη δήλωσή μου λοιπόν, ότι δεν θα επαναλάβω τα περί δεδομένων, δυστυχώς τελικά, δεν το απέφυγα.

Αλλά πιστεύω ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς διαφορετικά, όταν αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι επιμένουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να αγνοούν την κατακραυγή που εκφράζεται μα κάθε δυνατή ευκαιρία.

Και καλά το να αγνοείς την κατακραυγή, τη δυσαρέσκεια κλπ φαίνεται ότι αποτελεί πλέον πάγια τακτική κι ότι ο πολύς κόσμος το χει συνηθίσει.

Το να αγνοείς όμως τους θανάτους, αυτό πάει πολύ και δεν πρέπει κανείς από εμάς να το συνηθίσει, ούτε και να το επιτρέψει.

 

Τώρα ας γυρίσουμε και πάλι στο ζήτημα της πληροφόρησης και των δεδομένων.

Αλήθεια έχετε ποτέ ακούσει, έχετε δει δεδομένα όπως αυτά της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που να αφορούν αναλυτικά και διεξοδικά τον ελληνικό πληθυσμό.

Όχι βέβαια. Περιμένουμε να πάρουμε στοιχεία από τις άλλες χώρες. Εκεί που γίνεται ουσιαστική δουλειά.

Άντε και μετά μπας και τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Μα ούτε αυτό δεν γίνεται.

Και μιας και συζητάμε για την ελληνική πραγματικότητα.

Μήπως ξεχάσαμε ότι αυτή, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη;

 

αλήθεια τι γίνεται με τις προσφυγικές δομές;

αυτός ο κόσμος τι κάνει ; ζει άραγε;

αρρωσταίνει άραγε ;

πεθαίνει  – δεν πεθαίνει;

μπολιάζεται δεν μπολιάζεται ;

τι συμβαίνει εκεί στον άλλο – αυτόν – κόσμο;

 

Γιατί αν εκεί όλα πάνε καλά κι είναι καλώς καμωμένα, τότε να μεταφέρουμε το παράδειγμά αυτό και στη δική μας κοινότητα μπας και γλυτώσουμε.

Αλλά αν, λέμε αν, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και δεν πάνε ούτε εκεί καλά τα πράγματα και αρχίσει και εκεί – εάν δεν έχει ήδη αρχίσει –  να γίνεται «της αλλοδαπής» και ξεχειλίσει το πανδημικό κύμα – το πέμπτο ή το έκτο ας πούμε – και προστεθεί – τάχα μου –  στο τρέχον κύμα στη κοινότητα τότε τι γίνεται ;

 

έχουμε στοιχεία γι αυτό;

υπάρχει μελέτη γι αυτό;

 

εάν δεν υπάρχει, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος;

ωραία λοιπόν καλά πάμε !!!

Αυτά σαν πρώτη παρατήρηση.

Πάμε τώρα στη δεύτερη :

Λέει λοιπόν η  Ακαδημία ότι :

οι νοσηλείες και οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 δεν είναι συνήθεις στα παιδιά.

 

Αυτό μας έλλειπε :

να αρχίσουμε δηλαδή να υπολογίζουμε και θανάτους στα παιδιά, αν όχι και παιδιά στους θανάτους.

Χαθήκαμε!!

Προσέξτε λοιπόν, γιατί αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να παρερμηνευτεί.

Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο εφησυχασμού.

 

Παρατήρηση τρίτη.

 

Το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία σε μια χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αυτό δεν εξαρτάται από δεδομένα άλλων χωρών.

Αυτά οφείλουμε να τα παίρνουμε σαν σημείο αναφοράς, όπως πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας και την εμπειρία τους, τη θετική και την αρνητική.

Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται  στη χώρα μας.

Το ξέρουμε; Μάλλον όχι !!

Έπειτα δεν φτάνει να ξέρουμε ή να μαγειρεύουμε τα αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων, με άλλες μεταλλάξεις, που κι αυτά επίσης είναι προς αμφισβήτηση.

 

Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς το γίνεται τώρα, προκειμένου να κάνουμε σωστή εκτίμηση κινδύνου.

Εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές, τότε δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν υποθέσεις !!!

 

Επιπλέον  με μια τέτοια μεταδοτικότητα, σαν κι αυτή της Όμικρον, δεν μπορεί να περιοριστούμε στα προηγούμενα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία, που είχαν άλλωστε αποδειχθεί ότι δεν κατάφεραν αν αποσοβήσουν τους κινδύνους μετάδοσης μέσα στις  αίθουσες που στριμώχνονται τα παιδιά.

 

Δυο χρόνια μετά δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί οι συνθήκες διδασκαλίας δεν βελτιώθηκαν. Δεν βρισκόμαστε στο πρώτο εξάμηνο τη ς πανδημίας και κανείς απανταχού στον κόσμο δεν λέει όπως εδώ ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι. Εκτός κι αν εννοεί ότι είναι το τελευταίο μίλι για τους περισσότερους από εμάς !!!

 

Τέλος ας προσέξουν μερικοί, να μην βιαστούν να υποστηρίξουν και να επιμένουν στο άνοιγμα των σχολείων γιατί δεν έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους που με κλειστά σχολεία για ένα διάστημα, θα μείνουν σπίτι.

Είναι  προτιμότερο να μην ξέρουν τι θα τα κάνουν όταν θα μείνουν σπίτι.

Παρά να μην ξέρουν τι να κάνουν σε ένα σπίτι που μπορεί και να μην έχει πλέον παιδιά.

Τότε θα είναι πολύ αργά για να σκεφτούν τι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει.

 

 

 

 

 

  • Το σχετικό Link

 

https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/

 

 

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist