Π. Βλαχογιαννόπουλος : Ο Υπουργός είπε άλλα , από αυτά που εντοπίσαμε στην Επιτροπή Φαρμακο-επαγρύπνησης

Συντάκτης: την 26 Μαρτίου 2021

Εκτεθειμένος εμφανίζεται ο Υπουργός Υγείας κος Κικίλιας, μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του καθηγητή ,  Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, και μέλους της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνισης, κου  Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου, σχετικά με περιστατικό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του σκέλους, λόγω θρόμβωσης.

 

Η ασθενής τις προηγούμενες ημέρες είχε υποστεί  εμβολιασμό, με το εμβόλιο της Astra Zeneca και ενώ το περιστατικό σύμφωνα με την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, είχε αξιολογηθεί ότι είχε πιθανή (possible) σχέση με το εμβόλιο, «ο Υπουργός Υγείας την άλλη μέρα στις ειδήσεις ανέφερε ότι “εμείς δεν έχουμε παρατηρήσει θρομβώσεις. Ένα περιστατικό συζητήθηκε από τους γιατρούς και τελικά αποκλείστηκε η συσχέτιση”. Τελικά μας λαμβάνει κανείς υπ όψιν ή όχι;»

αναρωτιέται στην επιστολή του ο καθ. Κος Βλαχογιαννόπουλος, προς τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής,  διαβάζοντας την αυτούσια στον 98.4

 

Ας σημειωθεί ότι ο κος Βλαχογιαννόπουλος είναι υπέρμαχος των εμβολιασμών και  μάλιστα στη συνέντευξή του,  μίλησε εκτενέστατα υπέρ των εμβολιασμών τονίζοντας, ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί.

 

Παράλληλα όμως τόνισε, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης και να ενθαρρυνθούν οι γιατροί σχετικά με την συστηματική παρακολούθηση των εμβολιαζόμενων και την λεπτομερειακή καταγραφή των συμπτωμάτων που τυχόν παρουσιάζουν, δεδομένου ότι πρόκειται για νέο εμβόλιο, που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη (μαζική έκταση) στον πληθυσμό.

 

Στο σημείο αυτό απεκάλυψε επίσης ότι η  ίδια η εταιρεία έχει στείλει επιστολή, η οποία έχει καθυστερήσει  να κοινοποιηθεί στους επαγγελματίες υγείας επιφορτισμένους με τους εμβολιασμούς.

Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο,  να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής, επικαλούμενος νομικά κωλύματα.

Όταν όμως του γνωστοποιήσαμε τις πρόσφατες οδηγίες Υπηρεσιών Υγείας  του Καναδά, που αναπροσαρμόσθηκαν μετά από  αντίστοιχη προφανώς επιστολή της Astra Zeneca προς τους επαγγελματίες υγείας και το γενικό πληθυσμό δεν δήλωσε ότι πρόκειται για διαφορετικό περιεχόμενο.

 

Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από το κείμενο των εν λόγω οδηγιών στον Καναδά  :

1ον : Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή όσον αφορά την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρομβοπενίας».

 

2ον : Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν το αναπτύξουν τα ακόλουθα συμπτώματα:δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια ή κοιλιακό άλγος μετά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenecaΟι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάσουν τα ακόλουθα: ξαφνική εμφάνισησοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων που επιδεινώνουν ή θολώνουν την όραση αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή εάνεμφανίσουν μώλωπες ή μικρές κυκλικές ερυθρότητες. (Σε τοποθεσία διαφορετική από το σημείο της ένεσης) και πουεμφανίζονται λίγες ή περισσότερες μέρες μετά τον εμβολιασμό».

“Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα  πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή σχετικά με την εμφάνιση ορισμένων κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια”.

 

Η μη κοινοποίηση της επιστολής αποτελεί μείζον πρόβλημα, δεδομένου ότι τόσον οι επαγγελματίες υγείας, όσον και οι εμβολιαζόμενοι έχουν πλήρη άγνοια των δεδομένων και είναι εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση, η οποία πέρα από τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία τους, είναι δυνατόν να καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα και να διαταράξει την ομαλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λόγω της σύγχυσης που προκαλεί εκ των πραγμάτων.

 

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, από τις δηλώσεις του κ. Βλαχογιαννόπουλου, εμφανίζονται από τους αρμόδιους θεσμικά φορείς, τεράστια κενά στη διαχείριση της πανδημίας.

Αυτή τη φορά όμως δεν είναι απλώς εκτεθειμένοι, είναι υπόλογοι απέναντι στον πληθυσμό, που παραμένει εκτεθειμένος στο νέο επιδημικό κύμα, χωρίς μέτρα Δημόσιας Υγείας, χωρίς ανάχωμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον την κατάσταση.Οφείλουν  άμεσα μια ειλικρινή και πειστική απάντηση, στο όνομα της διαφάνειας , όπως εξήγησε ο καθηγητής Ανοσολογίας.

 

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist