Ν. Στραβελάκης : Εμπορικός Πόλεμος & Απο-παγκοσμιοποιημένος κόσμος σε συνθήκες φονικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την Γάζα

Written by on 1 Νοεμβρίου 2023

Ο λέκτορας Οικονομικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ , Νίκος Στραβελάκης, μιλάει στον 98.4 και αναλύει πως κατά την γνώμη του, ο  εμπορικός πόλεμος κυρίως των ΗΠΑ με την Κίνα  και ο αποπαγκοσμιοποιημένος κόσμος που γέννησε η κρίση, είναι το έδαφος της όξυνσης περιφερειακών συγκρούσεων αλλά και Ιμπεριαλιστικών πολέμων όπως αυτός της Ουκρανίας ή στη Λωρίδα της Γάζας . Δυστυχώς , είπε, οι ΗΠΑ με μια πολιτική επαναβιομηχάνισης τους, θέλουν ως ανάχωμα κυρίως προς την Κίνα αλλά και τα μέλη των BRICS, περιφερειακούς τοποτηρητές, όπως το Ισραήλ στη περιοχή, ώστε μέσω περιφερειακών συγκρούσεων που δυστυχώς θα πυκνώνουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Προσωπικά , τόνισε ο κ. Στραβελάκης, αμφιβάλλω ιδιαιτέρως αν η πολιτική Μπάιντεν θα αποκαταστήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αμερικανικής βιομηχανίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ο σχεδιασμός που, κατά τη γνώμη μου, κρύβεται πίσω από αυτές τις διατυπώσεις.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκλείσουν όσο είναι δυνατόν τη Κίνα και τις χώρες των BRICS από το διεθνές εμπόριο μέσω περιβαλλοντολογικών δασμών και φοβούνται μην αποκλειστούν και οι ίδιες από δασμούς λόγω επιδοτήσεων. Ο βασικός λόγος όλης αυτής τη έντασης είναι φυσικά η όξυνση της κρίσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η μεταφορά της βιομηχανικής δραστηριότητας προς τη Κίνα και την Ινδία κυρίως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Οι Αμερικανοί είναι πλέον πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυριαρχούν βασισμένοι στις τράπεζες, το fnance, τις υπηρεσίες εν γένει και κάποιους κλάδους αιχμής όπως οι «νέες τεχνολογίες».

Όμως αυτό έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Με μια τέτοια πολιτική οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι θα χάσουν κάποιους παραδοσιακούς συμμάχους, πρώτες και καλύτερες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Ήδη, η Σαουδική Αραβία, το ΙΡΑΝ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι μέλη των BRICS από 1/1/2024.

Αυτό αυξάνει τις εξαρτήσεις των Αμερικανών από συμμάχους όπως το Ισραήλ.

Όμως ο Νετανιάχου δεν έχει διάθεση για καμία « νόμιμη αυτοάμυνα»,  αυτό που θέλει είναι να διώξει οριστικά του Παλαιστίνιους από το έδαφος του Ισραήλ και να εγκαταστήσει εποίκους στη Γάζα. Αν δεν καταφέρει να τους διώξει θα επιδιώξει να τους εξολοθρεύσει. Η Τουρκία από την πλευρά της, παίζει το παιχνίδι μίας περιφερειακής δύναμης στη περιοχή και η έξοδος του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι για να κοντράρει τον Αμερικανικό, αλλά για να θέσει θέματα ΑΟΖ από το Αιγαίο και την Κύπρο , αλλά και την ευρύτερη περιοχή των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων.  Ο εμπορικός πόλεμος και ο αποπαγκοσμιοποιημένος κόσμος που γέννησε η κρίση είναι το έδαφος της όξυνσης περιφερειακών συγκρούσεων.  Οι πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη δεν μοιάζουν διατεθειμένες να παρέμβουν. Το βάρος της αλληλεγγύης πέφτει στους λαούς.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist