Ν. Παπανικολάου: Μεσαιωνικού τύπου τα βασανιστήρια στους αθλητές

Συντάκτης: την 8 Απριλίου 2021

Ευθύνες φέρουν και οι γονείς

 

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προκάλεσε η επιστολή αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία καταγγέλλουν πρωτοφανή φαινόμενα σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Η εισαγγελική έρευνα θα επιχειρήσει να φωτίσει το ταχύτερο δυνατόν τί πραγματικά συμβαίνει στους συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους και ποιοι ευθύνονται για τα βασανιστήρια των αθλητών. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα “σύστημα” και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Όπως αποκάλυψε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η “Εφημερίδα των Συντακτών”, η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ωστόσο οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που “έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις”.

Ιδιαίτερα αυστηρός  ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου μιλώντας στο Ράδιο 98.4 όχι μόνο για τους παράγοντες του αθλητισμού που κακοποιούσαν τους αθλητές, αλλά και για εκείνους που ενδεχόμενα έβλεπαν και δεν μιλούσαν όπως και για τους γονείς που παρκάρουν τα παιδιά τους στους αθλητικούς χώρους και θεωρούν ότι η αυστηρότητα αυτό του είδους θα βγάλει πρωταθλητές παρακάμπτοντας την ψυχική τους υγεία.

 

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist