Μιχ. Χριστοδουλίδης : Οι τιμές στη χονδρική ρεύματος υποχώρησαν , στη λιανική “καπέλο” όμως για λογιστικές “τρύπες”

Written by on 11 Απριλίου 2024

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, εξηγεί στον 98.4 γιατί ενώ οι τιμές ρεύματος υποχωρούν  στη χονδρική αγορά, ωστόσο, τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου εμφανίστηκαν με «καπέλο» που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Η αιτία για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκεται στις ρευματοκλοπές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4.8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Έτσι, οι μειώσεις στη τιμή του ρεύματος δεν φτάνουν στον καταναλωτή, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να καλύψει -με υστέρηση δύο ετών- τις ρευματοκλοπές από τα έτη 2021-2022.  Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές καλούνται να καλύψουν την «τρύπα» από την… τσέπη τους.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος.  Όμως  από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι ‘τσίμπησαν’ τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την τρύπα λόγω των ρευματοκλοπών», ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:

Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%

Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%

Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%

Μερικοί από τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης,  είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δικτύου με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (smart network).

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist