Κλιματική αλλαγή: Τα αρνητικά ρεκόρ που καταρρίψαμε το 2021

Συντάκτης: την 24 Μαΐου 2022

Τέσσερα μεγάλα ρεκόρ κλιματικής αλλαγής – συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέρμανση και οξίνιση των ωκεανών – καταρρίφθηκαν το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικών κυμάτων καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασιών και τυφώνων – που σημειώθηκαν το 2021, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα τρόφιμα και την ασφάλεια του νερού.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτρι Ταάλας, σε δήλωση του.

Η έκθεση του WMO επιβεβαίωσε επίσης ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2021 να είναι περίπου 1,11 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αναφέρει ότι το pH της επιφάνειας του ωκεανού είναι τώρα πιθανό να είναι το χαμηλότερο των 26.000 ετών.

Η μείωση του pH των ωκεανών δείχνει επίσης ότι οι θάλασσες χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2021, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστά ετησίως μεταξύ 2013 και 2021, διπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ 1993 και 2002.

Οι επιστήμονες του κλίματος που σχολίασαν την έκθεση την περιέγραψαν ως «τρομακτική» και «ζοφερή», αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι κώδωνες του κινδύνου κρούουν εδώ και δεκαετίες.

Μιλώντας στον 98.4 ο Περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – πανεπιστήμιο Κρήτης  υπογραμμίζει την ανάγκη να εντείνουμε δραματικά τις προσπάθειές μας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την ταχεία διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση της αποψίλωσης των δασών. Διαφορετικά, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα είναι ακόμη ισχυρότερος.

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist