Κ. Πικραμένος : Αποκάλυψη “βόμβα” για τα Τέμπη και το μπάζωμα

Written by on 1 Μαρτίου 2024

Ο Κώστας Πικραμένος, Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα στρατηγικής ασφάλειας , μιλώντας σήμερα στον 98.4 προχώρησε σε μια αποκάλυψη “βόμβα” , παρουσιάζοντας έγγραφο , βάσει του οποίου δύο μήνες πριν το έγκλημα των Τεμπών, επικαιροποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2022 , για 4η φορά το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ), το οποίο όσοι σήμερα επικαλούνται , είτε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε πολιτικοί προϊστάμενοι, πως με βάση αυτό κινήθηκαν για την απομάκρυνση των συντριμμιών και των βαγονιών από τον τόπο του δυστυχήματος και το μπάζωμα του χώρου ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες έρευνας και διάσωσης στο τόπο του δυστυχήματος, όχι μόνο δεν το εφάρμοσαν με ότι ακριβώς προέβλεπε, από ιατροδικαστικές πράξεις έως τον καθαρισμό του σημείου, αλλά ακόμη χειρότερα το ίδιο αυτό το Ειδικό Σχέδιο προέβλεπε ποιος ήταν  και μόνο αυτός , που θα μπορούσε να δώσει εγγράφως εντολή “αποκλιμάκωσης” και άρα το ελεύθερο  αμέσως μετά να προχωρήσουν οι όποιες εργασίες ακόμη και μπαζώματος. Υπό την προϋπόθεση συλλογής  πρώτα όλων των στοιχείων, ιχνών και πειστηρίων. Σύμφωνα με το Σχέδιο,  η ΜΟΝΗ Προανακριτική Αρχή είναι η ΕΛ. ΑΣ όσον αφορά το δυστύχημα στα Τεμπη….Ορίζει την περίμετρο Ασφαλείας για όσο διάστημα διεξάγεται η διάσωση ζωντανών και η περισυλλογή των σορών,  αλλά και ΟΛΩΝ των πειστηριών, αποδεικτικών υλικών…Με Βάση την 9η Φάση (οπως περιγράφεται στο Σχέδιο) η ΕΛΑΣ δινει ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ προκειμένου άλλοι φορείς (ΕΡΓΟΣΕ κλπ) να προβούν σε αποκατάσταση του χώρου…Ομως το Σχέδιο ειναι ΣΑΦΕΣ:

Σελίδα 31 (PDF ΣΔΑΑ)

“Μετά την απόδοση των σορών και ΕΦΟΣΟΝ έχει ολοκληρωθεί το έργο της συλλογής στοιχείων, ιχνών και πειστηριών, η καθ’υλη και κατα τόπο Προανακριτική Αρχή δίνει εντολή ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ”

 Όμως εβδομάδες και μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών υπήρχαν στο χώρο του εγκλήματος ακόμη πειστήρια και ίχνη που δεν είχαν περισυλλεγεί.

Ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστος και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, αν το έπραξαν ή όποιος άλλος Υπουργός, είναι  ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ βάσει του Σχεδίου να εμπλακούν στο μπάζωμα ή άλλη παρέμβαση….και θα πρόκειται για παράβαση καθήκοντος. Την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του συμβάντος την έχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, και οι Ιατροδικαστικές αρχές….Το Σχέδιο είναι ΣΑΦΕΣ, αν αυτοί ως αρμόδιοι το έπραξαν χωρίς έγγραφη εντολή “Αποκλιμάκωσης” , ομοίως έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος , λέει ο κ. Πικραμένος και θα πρέπει να διωχθούν ποινικά. Στην αποκάλυψη αυτή παρενέβη ο Βασίλης Κοκοτσάκης, ως τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και διεύρυνε περαιτέρω την υπόθεση στις συγκεκριμένες πτυχές της.

 

4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

 AllPDF (19)


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist