Κ.Μελάς: Η ανισοκατανομή εισοδημάτων το μέγα θέμα

Συντάκτης: την 19 Δεκεμβρίου 2018

Έρχεται Κρίση χωρίς ένα New Deal Διεθνώς Τα σημαντικά σφάλματα της οικονομικής κοινωνίας στην οποία ζούμε είναι η αυθαίρετη και άνιση διανομή του πλούτου και των εισοδημάτων, λέει στον 98.4 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών της Παντείου Κώστας Μελάς . Στις σημερινές συνθήκες η αποταμίευση και η νομισματική ρευστότητα είναι υπερεπαρκείς.

Επομένως, μέτρα αναδιανομής των εισοδημάτων κατά τρόπο που πιθανώς να αυξάνει τη ροπή προς κατανάλωση μπορεί να αποδειχτούν ευνοϊκά για τη συσσώρευση του κεφαλαίου. Διαχέεται όμως, στην κοινή γνώμη μια λανθασμένη (για την ακρίβεια κατευθυνόμενη) αντίληψη ότι η συνεχής αύξηση του εισοδήματος στα ανώτερα και ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια συμβάλλει και στην αύξηση του πλούτου της κοινωνίας. Όπως λέει ο κ. Μελάς., πρόκειται για την αντίληψη γνωστή ως Trickle-down effect που συνδέεται άμεσα με την Καμπύλη Laffer, με τη μείωση των φόρων σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επιχειρηματικές κατηγορίες.

Το δόγμα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κυρίαρχης σχολής των Οικονομικών της Προσφοράς. Ουδέν ψευδέστερον, όμως. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η μείωση της ανισοκατανομής του εισοδήματος συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του πλούτου της κοινωνίας, διαμέσου της αύξησης του όγκου του κεφαλαίου. Έρχεται κρίση πολύ βαθύτερη κατά τον ίδιο, αν δεν υ6πάρξει διεθνώς μια συμφωνία για δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων και για χώρες όπως η Ελλάδα αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από το πολιτικό σύστημα που τυρβάζει για την ώρα μόνο για την εκλογική του επιβίωση .


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist