Ι.Μάζης : Το σύμπλοκο του Μεσανατολικού , οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η παγκόσμια σκακιέρα κρίσεων

Written by on 31 Οκτωβρίου 2023

Ο Ιωάννης Μάζης,  καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, μιλάει  στον 98.4 για το σύμπλοκο της νέας μείζονος σημασίας έντασης στο Μεσανατολικό και αναλύει για το σύμπλοκο των δρώντων στη περιοχή, αποσαφηνίζοντας ότι η πολιτική λύση των δύο κρατών, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από την μια και τους ακραίους υπερορθόδοξους της κυβέρνησης Νετανιάχου από την άλλη , όταν ο ένας αρνείται  την ύπαρξη του άλλου.

Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι παίκτες ισχύος όπως το Ιράν δεν έχουν συμφέρον να κλιμακωθεί η κρίση και να γίνει φενάκη και για τους ίδιους, εκτιμά δε ότι από την στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, κανάλια επικοινωνίας πρέπει ήδη να υπάρχουν. Ο Ιωάνννης Μάζης, περιέγραψε πως η Τουρκία μοχλεύει για τα συμφέροντα της την ευρύτερη περιχοή, από την Χαμάς και την Λιβύη, ως το χτύπημα των Κούρδων σε Συρία και Βόρειο Ιράκ , μέχρι τον Καύκασο και την εκδίωξη των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως είπε, η  Τουρκία του Ερντογάν, λέει αυτά που λέει ακόμη και για την Θεσσαλονίκη, το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα, που ετοιμάζεται στις 7 Δεκεμβρίου να υποδεχθεί σε ανώτατο επίπεδο την Τουρκική κυβέρνηση στη συμπρωτεύουσα της χώρας μας.

Όταν μόνος σου προσφέρεις άλλοθι συνομιλητή στον Πρόεδρο της Τουρκίας που θέτει θέματα αμφισβήτησης της υπόστασης σου, πως περιμένεις οι σύμμμαχοι σου όπως οι ΗΠΑ να συμπεριφερθούν διαφορετικά από σένα για τα θέματα σου , έναντι της Τουρκίας ;


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist