Ι. Μάζης : Μέση Ανατολή- Ουκρανία, ισοδύναμο Γεωπολιτικό σύμπλοκο παγκόσμιας αναταραχής

Written by on 11 Οκτωβρίου 2023

O Ιωάννης Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τις παραμέτρους γεωπολιτικά στο νέο ¨σφαγείο” στη Μέση Ανατολή, φωτίζει άγνωστες πτυχές του Ισλαμικού φονταμεταλισμού, τις πηγές κρατικής στήριξης του , από χώρες  και κρατικούς δρώντες, τα λάθη του Παλαιστινιακού κινήματος αλλά και τους λάθος υπολογισμούς που αιφνιδίασαν το Ισραήλ, τοποθετώντας την κρίση στην ίδια γεωπολιτική βαρύτητα με αυτή στην Ουκρανία, αναλύοντας τον ρόλο όλων των μεγάλων , μεσαίων και μικρών δρώντων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μάζης, εκτιμά ότι οι συσχετισμοί και η φέρουσα αντίληψη της Δύσης αυτή την ώρα μπορεί  υπό προϋποθέσεις να ακουμπήσει πάνω στα Ελλαδικά και Κυπριακά συμφέροντα , ως κράτη σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή, αρκεί η Ελλαδική και Κυπριακή πολιτική ελίτ να αντιληφθούν, πως η κοινή χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στις νέες συνθήκες πρέπει να τεθεί σε νέα βάση.

Την ώρα που η Δύση αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι θολός και ύποπτος, η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επισπεύδουσα σε διμερείς προχωρημένες πολιτικές συνομιλίες .


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist