Γ. Παπαμαστοράκης: Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να φωτογραφηθεί η «Μαύρη Τρύπα»

Συντάκτης: την 11 Απριλίου 2019

Έρχεται μεγάλο πείραμα στην Κρήτη Οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Ή μάλλον τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως.

Τέσσερις ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη εργάστηκαν με ειδικούς αλγορίθμους προκειμένου να μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να συνθέσουν την πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας. Μιλώντας στον 98.4 ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κι ιδρυτής του Αστεροσκοπείου στο Σκίνακα, είπε ότι η φωτογραφία αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη θεωρία του Αϊνστάιν ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα τη διατύπωσε χωρίς πειραματικά δεδομένα και μόνο από το μυαλό του.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, ξεκινά το πείραμα «Πασιφάη» μοναδικό στο είδος του παγκόσμια επιχειρώντας να καταγράψει τι συνέβη τις πρώτες στιγμές από τη μεγάλη έκρηξη οπότε κι άρχισε να δημιουργείτε το σύμπαν.


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist