Γ. Φίλης: Η Ελλάδα με την οριοθέτηση μεγάλωσε Δυτικά, η προσοχή σε Κρήτη Καστελόριζο

Συντάκτης: την 10 Ιουνίου 2020

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και διδάκτορας Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι αν και χρειάζεται να λάβουμε πλήρη γνώση της συμφωνίας και των λεπτομερειών της ιδίως ως προς τις συντεταγμένες, εντούτοις γεωπολιτικά σε αυτή την συγκυρία, είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πατρίδα μας είπε, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μεγάλωσε στα δυτικά της και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, για την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν πρέπει όμως, τόνισε, να επαναπαυθούμε σε αυτό μόνο ή να το χρησιμοποιήσουμε για άλλες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ως εφαλτήριο για τα επόμενα αποφασιστικά βήματα, με δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει ,ιδίως στον άξονα από τα νότια της Κρήτης, έως το νησιωτικό σύμπλεγμα στο Κστελόριζο.

Προφανώς και μια περιορισμένη οριοθέτηση με την Αίγυπτο, αφήνοντας το Καστελόριζο ως εκκρεμότητα, θα άνοιγε δυνητικά ένα θέμα, αλλά στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και οριοθέτηση ενός μιλίου με την Αίγυπτο , ως σχήμα λόγου, νότια της Κρήτης, που αυτή τη στιγμή παίζεται η «παγίδα» του Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, είναι το πιο κρίσιμο θέμα επείγουσας σημασίας.


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist