Γ. Αϋφαντής: Η παγίδα για την Ελλάδα των μυστικών διαλόγων, θέμα “εκβιασμών” Πρωθυπουργού – Αρχηγού ΓΕΕΘΑ;

Συντάκτης: την 17 Ιανουαρίου 2023

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής, σε μια καταιγιστική συνέντευξη του στον 98.4 εξηγεί γιατί οι μυστικές συνομιλίες , με παραγκωνισμό της διπλωματικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ , με την Τουρκία και με ένα χαρακτήρα ιδιωτικού πλαισίου, οδηγούν σε “θανάσιμη παγίδα” , αφού δεν γίνονται εν κενό , αλλά με μία χώρα που θέτει όλες τις απαιτήσεις και μάλιστα επί θεμάτων του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας σου.

Όπως σημειώνει ο κ. Αϋφαντής, για την Τουρκία από την στιγμή που δεν διακόπτεις αυτού του τύπου την διαπραγμάτευση , καταγγέλλοντας την δημόσια , έχοντας πλέον εγκαταλείψει ακόμη και τις “ξεχειλωμένες” διερευνητικές , δεν έχει σημασία αν δεν συμφωνείς μαζί της, της αρκεί που ενώπιον σου δείχνει στους παίχτες ισχύος, ότι θέτει όλα τα θέματα και κυρίως αυτά που αφορούν και την κυριαρχία σου.

Δυστυχώς , λέει ο κ. πρέσβης, το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να διαβάζει λάθος την στρατηγική της Τουρκίας ή βολεύεται να το εμφανίζει έτσι γιατί επί της ουσίας εξαρτά την επιβίωση του, από ότι πουν οι μεγάλοι παίκτες ιεχύος, οιονεί σύμμαχοι μας , όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία. Στην Ελλάδα , πολλοί καλλιεργούν ένα κλίμα ρόλου όχι πρόθυμου συμμάχου απλώς , αλλά μία μορφή σχέσης τύπου “Πουέρτο Ρίκο” στη πράξη. Ο κ. πρέσβης αναρωτήθηκε , πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέει ένα σύστημα προσωπικών πολιτικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας – εθνικής ασφάλειας.

Όπως είπε, για παράδειγμα , τι μήνυμα δίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, για την ηγεσία του αλλά και την αποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος, όταν μετά την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εμφανίζεται είτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να εκβιάζει τον Πρωθυπουργό , είτε το αντίστροφο; Ποιο αίσθημα αξιοπρέπειας διαχέεται με τέτοια γεγονότα στο στράτευμα όταν τελικά οι ουσιαστικές απομακρύνσεις αφορούσαν τον Αρχηγό ΓΕΝ Πετράκη και τον Αρχηγό του Στόλου Λυμπέρη, που κράτησαν με ισχυρή αποτροπή στο πρόσφατο παρελθόν μακριά την πίεση της Τουρκίας για έναν συμβιβασμό της Ελλάδας επί θεμάτων κυριαρχίας της ;

Ο Γιώργος Αϋφαντής, ανέλυσε επίσης γιατί η Τουρκία λειτουργεί με στρατηγική βάθους στη περιοχή που δεν την συναρτά με τις εκλογές της, αλλά που χρησιμοποιεί ενδεχομένως και τις εκλογές στη Τουρκία , την Ελλάδα και την Κύπρο , ως επιταχυντή εξελίξεων , πάνω στις στρατηγικές επιδιώξεις.


Απόψεις Αναγνωστών
  1. Vasilis.   On   17 Ιανουαρίου 2023 at 15:31

    I logarazmi me ta klemena, ke ta akinita pou agirasan oli afti ine sto eksoteriko. Stin Ameriki, tin Germania , tin Anglia,stin Galia, ston Panama klp,klp,klp.
    Sinepos ine evaloti oli afti se ekviazmous ke tha poulisoun tin Elada.

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist