ΕΝΔΙΣΥ Vs Υπουργείου κοινωνικών Ασφαλίσεων

Συντάκτης: την 25 Μαΐου 2022

Καταγγελία του Δικτύου για την παράκαμψη της διαδικασίας ακρόασης τους στην συνταξιοδοτική διαδικασία

 

Αλέξης Μητρόπουλος στον 98.4: «Δεν βλάπτει τους συνταξιούχους η παράκαμψη της διαδικασίας ακρόασης. Συνταγματικό το δικαίωμα τους στην ακρόαση, που όμως ως διαδικασία απέτυχε»

 

Καθησυχαστικός ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις και με την οποία παρακάμπτει το δικαίωμα της ακρόασης του ενδιαφερόμενου.

Μετά την ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ που καταγγέλλει:  «Με τροπολογία που (πάλι) στα κρυφά κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας πετυχαίνει το ακατόρθωτο: Από τη μία θα εξαφανιστούν οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων, από την άλλη οι συντάξεις δεν θα απονέμονται καθόλου! Εφεξής, οι ασφαλισμένοι – υποψήφιοι συνταξιούχοι, δεν θα έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άρα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απορρίπτουν μια αίτηση συνταξιοδότησης, δεν θα μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να δικαιωθούν. Άρα αφενός η εκκρεμότητα δεν θα υφίσταται, αφετέρου η σύνταξη δεν θα απονέμεται, χάνοντας το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, οι ασφαλισμένοι θα περιμένουν μετά την έκδοση της απορριπτικής συνταξιοδοτικής πράξης να ασκήσουν ένσταση κατά αυτής, περιμένοντας για μήνες ή και χρόνια χωρίς να λαμβάνουν την σύνταξή τους. Οι Διοικητικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ καθυστερούν να συγκληθούν και έτσι οι συνταξιούχοι θα χάσουν το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους. Πρόκειται για ολοφάνερη αντισυνταγματική διάταξη».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η παράκαμψη, στόχο έχει την γρηγορότερη απονομή των συντάξεων και πως ο θεσμός των ακροάσεων που είναι Συνταγματικό Δικαίωμα του κάθε αιτούντα μέχρι σήμερα απέτυχε.

«Σαν ΕΝΥΠΕΚΚ λέμε ότι έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές, αλλά πιστεύουμε ότι η παράκαμψη της ακρόασης περισσότερο ωφελεί παρά βλάπτει» προσθέτει.

 

 


Απόψεις Αναγνωστών

Αφήστε Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δε θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist