Ειρ. Χουδετσανάκη: Η χρωματική επισήμανση Vs της διατροφικής αξίας των προϊόντων μας

Written by on 1 Δεκεμβρίου 2020

Τρέξιμο για τη διασφάλιση της ποιότητας ελαιολάδου- γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος Η πράσινη συμφωνία και το ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων, που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την Άνοιξη του 2022, παράλληλα με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (προϊόντα Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε και Ε.Π.Ι.Π), επεξεργάζεται επισταμένα από την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής AREPO , την προεδρία της οποίας έχει η Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα όταν θα υιοθετηθεί εκ του αποτελέσματος η εφαρμογή της επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των προϊόντων, με χρωματική επισήμανση, δεν θα παρουσιάζονται με ακρίβεια τα συστατικά τους και άρα η διατροφική τους αξία, παρά μονάχα η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, αλάτι λιπαρά, που θα τα κατατάσσει σε κατηγορίες A-B-C-D και παρακάτω. Στα προϊόντα που φαίνεται ότι θα υπάρξει ζημιά είναι το ελαιόλαδο που θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία C, ενώ για τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας η «Πράσινη Συμφωνία» τα κατατάσσει στην κατηγορία D. «Στόχος μας είναι να προλάβουμε τις εξελίξεις αυτές, λέει στον 98.4 η Πρόεδρος του AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη. Ανάγκη για την Επιτροπή η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια ώστε, να μελετηθεί η ακριβής επίπτωση της εφαρμογής των συστημάτων επισήμανσης στις Γεωγραφικές Ενδείξεις στο νησί και κυρίως να προταθούν κριτήρια που θα αναδεικνύουν την πραγματική αξία των προϊόντων αυτών και θα προστατεύουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist