Δημήτρης Καραϊτίδης : Η επιτακτική εκεχειρία στη Γάζα, ο ρόλος της Τουρκίας και η περίπτωση της Ζουράφας

Written by on 2 Νοεμβρίου 2023

Ο πρέσβης ε.τ Δημήτρης  Καραϊτίδης, μιλώντας στον 98.4 αναφορικά με την ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας για την Ζουράφα, σημείωσε με νόημα ότι η ορθότητα απάντησης του ελληνικού ΥΠΕΞ σε αυτήν θα πρέπει να έχει και συνέχεια καταγγελιών στα διεθνή φόρα και οργανισμούς αλλά και εγρήγορση,  γιατί ο συγκεκριμένος ύφαλος με φάρο της Ελληνικής κυριαρχίας,  είναι κομβικής σημασίας  για την θάλασσα του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και το FIR. Ο κ. Καραϊτίδης σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας και με τις αναφορές Ερντογάν για την Θεσσαλονίκη, χρήζουν αυστηρής ελληνικής απάντησης ακόμη και κατά την έναρξη των υψηλού επιπέδου επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη.

Για τις εξελίξεις στη Γάζα, απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία, αφού όπως είπε στις ακραίες τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς, η ακραία κυβέρνηση του Νετανιάχου στο Ισραήλ, απαντά με πράξεις που και κατά τον ΟΗΕ , είναι στο φάσμα των εγκλημάτων πολέμου κατά αμάχων. Ο κ. πρέσβης εκτίμησε μάλιστα, πως αν και δεδηλωμένος στόχος του Νετανιάχου είναι η εξουδετέρωση της Χαμάς, οι κινήσεις της ακραίας κυβέρνησης του, δείχνουν πως ανομολόγητος στόχος είναι η εξάλειψη του Παλαιστινιακού πληθυσμού από την Λωρίδα της Γάζας, με τον εκτοπισμό τους σε άλλες περιοχές.

Το κλειδί κατά τον κ. Καραϊτίδη, είναι στα χέρια των ΗΠΑ , που πρέπει να κινηθούν στη κατεύθυνση πολιτικής λύσης με την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, κάτι που σε αυτή την φάση το Ισραήλ δεν το συζητά καν , αν πρώτα δεν κατορθώσει τον δεδηλωμένο έστω στόχο του, την εξαφάνιση της Χαμάς , ανεξαρτήτως κόστους σε ζωές αμάχων.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist