Χρ. Κολοβός: Τα “ψιλά γράμματα” κερδών, των παρόχων ενέργειας

Written by on 20 Νοεμβρίου 2023

Ο Χρήστος Κολοβός, δρ. Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων, εξηγεί  μιλώντας στον 98.4 πως προκύπτουν τα “ψιλά γράμματα” κερδών για τους παρόχους ενέργειας, αλλά και πως οι λεγόμενοι “έξυπνοι μετρητές” έρχονται με νέες “έξυπνες χρεώσεις ακρίβειας” για χιλιάδες νοικοκυριά. Όπως εξηγεί, στο 9μηνο 2023 τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 407 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022. Μάλιστα αυτή η εντυπωσιακή αύξηση κερδών (επιπλέον 112 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο), προέκυψε ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 3,5% στο 9μηνο 2023 σε σχέση με το 9μηνο 2022.

Το “Επιτρεπόμενο Έσοδο” των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ηλεκτρισμού καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η αύξηση της κερδοφορίας του μονοπωλίου που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται απ’ τη ΔΕΗ σε “ανάκτηση ποσών των προηγούμενων ετών, η οποία ξεκίνησε το 2ο τρίμηνο του 2023”. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: στην πραγματικότητα συνέβη κάτι άλλο, που αυξάνει το λογαριασμό για τους καταναλωτές και δημιουργεί “απρόσμενα” κέρδη. Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα “περίεργα”! Η  χρέωση για το Δίκτυο Διανομής είναι ΤΡΙΑΝΤΑ (30) φορές μεγαλύτερη απ’ τη χρέωση για το Σύστημα Μεταφοράς! Αυτό συμβαίνει επειδή από τον Απρίλιο 2023 η ΡΑΕ τροποποίησε την αναλογία χρέωσης που ίσχυε για ισχύ (συμφωνημένα KVA παροχής) και για ενέργεια (κιλοβατώρες κατανάλωσης), με αποτέλεσμα στους λογαριασμούς να προκύπτουν εξωφρενικές καταστάσεις! Ήδη το Μάιο 2023 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) είχε επισημάνει πως η τροποποίηση που έκανε η ΡΑΕ θα οδηγούσε σε υπερβολικές χρεώσεις. Με αυτό το τρίκ , έχουμε άλλη μια “κρυφή” αύξηση στα τιμολόγια του πανάκριβου ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Κολοβός, οδηγούμαστε σε ακόμη χειρότερο καθεστώς, το προσεχές διάστημα. Με τη νομοθεσία να επιβάλει τα αμέσως προσεχή χρόνια εκτεταμένη χρήση αντλιών θερμότητας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να αυξήσουν την ισχύ των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των χρεώσεων χρήσης Δικτύου Διανομής. Η επιβάρυνση των καταναλωτών θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και το ίδιο θα συμβεί στα “απρόσμενα” κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ. “Νόμιμο” μεν, ηθικό όμως όχι! Και η ΡΑΕ για ακόμα μια φορά πιστοποίησε πως εδώ και χρόνια είναι μέρος του προβλήματος του πανάκριβου ηλεκτρισμού, ενώ οφείλει να είναι μέρος της λύσης.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio 984

Η ενημέρωση δίπλα σου

Current track
Title
Artist