Αβραάμ Ζεληλίδης : Χωρίς σοβαρά έργα εκατομμυρίων ευρώ , η Θεσσαλία θα πεθάνει οριστικά

Written by on 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβράαμ Ζεληλίδης , μιλώντας σήμερα στον 98.4 , υποστήριξε ότι χωρίς σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης , καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για αυτά η Θεσσαλία ως κάμπος που ξέραμε θα πεθάνει. Εξηγεί τις αλόγιστες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες με την γεωλογική επίδραση που είχαν στη ροή για παράδειγμα του Πηνειού, εκφράζει αγωνία ότι η Κάρλα θα προκαλέσει νέο κύκλο πλημμυρών, ενώ αποκαλύπτει ποια έργα έπρεπε και δεν έγιναν, ποια πρέπει να γίνουν και κυρίως πως η ανθρώπινη παρέμβαση , η πολιτική επιλογή συγκάλυψης αυθαιρεσιών και η ανυπαρξία στρατηγικής, άλλαξε την μορφολογία στο Θεσσαλικό κάμπο και οδήγησε στη τεράστια καταστροφή.

Ο κ. Ζεληλίδης , μίλησε μέσω επίσημων χαρτών, για τα επικίνδυνα σημεία σε Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη. Όπως είπε στη Κρήτη , η μεγάλη ανησυχία είναι η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, βόρεια στα κεντρικά και δυτικά της πόλης και νότια ο κλάδος που αφορά παραποτάμιες περιοχές απόληξης στη Μεσσαρά που αν δεν προσεχτούν μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε λίμνη όπως στους ιστορικούς χρόνους ήταν.

 

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρέθεσε :

Στη Κρήτη με κίτρινο χρώμα είναι 3 περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάλυση τους. Ειδικά η λεκάνη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που χωρίζεται σε δύο κλάδους , η νότια αποστραγγίζει στα Πιτσίδια με πολλές εκδοχές για την Μεσσαρά:

κρητη πλημμυρες

Θεσσαλικός Κάμπος: Με ροζ γραμμοσκίαση η λεκάνη απορροής του Θεσσαλικού με τα δύο στενά στην Πηνειάδα και στα Τέμπη:

θεσσαλικός κάμπος

Περιοχές του Πηνειού  που φαίνεται η μικρή κλίση της κοιτής και η δημιουργία ελιγμών, τα στενά στην Πηνειάδα και στα Τέμπη κ.λ.π. με λεπτομέρειες:

θεσσαλια

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist