«Άνοιξαν πόρτα στο PEPP με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία στο έλεος των αγορών»

Written by on 2 Μαΐου 2023

«Με εντολή της ΕΕ οι αλλαγές στο Δημόσιο Ασφαλιστικό – Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων για τη θέσπιση του πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος»

 

Από το Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις στο ασφαλιστικό μετά την κατεύθυνση της ΕΕ για Ευρωπαϊκά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα αντί  Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, κατά τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο στον 98.4 και την παράδοση των εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών στα μεγάλα κερδοσκοπικά συγκροτήματα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια (funds, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, επενδυτικά σχήματα κ.λπ.).

Κατά τον ίδιο με τον ν. 5042/2023 (ΦΕΚ Α 88/10-4-2023) αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στο Εθνικό μας Δίκαιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20-6-2019 σχετικά με τη θέσπιση του πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ν. 5042/2023, το ΡΕΡΡ αποτελεί ένα νέο εθελοντικό πρόγραμμα σε επίπεδο ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αποτελεί ένα μέρος από το σχέδιο δράσης τής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και -όπως δηλώνεται- θα είναι διαθέσιμο ως «συμπλήρωμα» των δημόσιων και επαγγελματικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

 

Ο ίδιος επισημαίνει πως στην κατεύθυνση αυτή ωθεί τα πράγματα και ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που χρησιμοποιεί με επιμονή τον όρο του «χρηματιστηριακού αναλφαβητισμού», μια πρωτοφανή και προκλητική για τη μεροληψία του υπέρ του νομαδικού κεφαλαίου παγκόσμια πολιτική πλατφόρμα, καλώντας τα κράτη να εθίσουν τους νέους ανθρώπους, από τα πρώτα χρόνια της σχολικής τους ηλικίας, στο χρηματιστηριακό παίγνιο, ως …πεμπτουσία της μόρφωσης και των σύγχρονων αξιών που πρέπει να εμποτίσουν τον Νέο Κόσμο.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist