Αρ. Συγγελάκης : Γερμανικές αποζημιώσεις στη Πολωνία και Ελληνική πολιτική αφωνία
Written by Γιώργος Σαχίνης on 23 Ιουνίου 2026
Ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης, μίλησε για την σημασία και πρακτικά του γεγονότος ότι το Βερολίνο, δια του υπουργού του Εξωτερικών, αναγνώρισε επισήμως την υποχρέωση να αποζημιώσει 50.000 Πολωνούς εντός του έτους αποδεχόμενο ότι «υπέστησαν ασύλληπτα δεινά» στη διάρκεια της Κατοχής.
Στα 85 χρόνια από την εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, που σκεπάστηκε από την αξημέρωτη νύχτα της Κατοχής, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, για όσα δεινά υπέφερε ο λαός μας από τον ναζιστικό ζόφο. Τα νέα αυτή τη φορά αναπτερώνουν τις προσδοκίες! Η ναζιστική Γερμανία διέπραξε αποτρόπαια εγκλήματα στην Πολωνία, δολοφόνησε εκατομμύρια Πολωνούς και βασάνισε ακόμα περισσότερους στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα γκέτο, ενώ κατέστρεψε ολοσχερώς και κατέκλεψε τη χώρα.
Και σήμερα, 81 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η δημοκρατική Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη! Τι γίνεται όμως με τα χρέη της Γερμανίας σε μας; Στα χρόνια της ναζιστικής καταχνιάς, ο πληθυσμός της πατρίδας μας αποδεκατίστηκε από τον μεθοδικά σχεδιασμένο από το Γ’ Ράιχ λιμό και τις ασθένειες, τα ολοκαυτώματα και τις μαζικές δολοφονίες αμάχων, την εξολόθρευση της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, την καταναγκαστική εργασία και τα βασανιστήρια, οι υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος της Ελλάδας λεηλατήθηκε, σπάνιοι αρχαιολογικοί – πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν και κοσμούν σήμερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βάναυσες φθορές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να παριστάνει την αδιάφορη. Ούτε να επικαλείται άγνοια, μπροστά στον σωρό ερειπίων που κατέλειπαν οι ναζί πρόγονοί τους, αποχωρώντας από την καθημαγμένη χώρα.
Διαχρονικά οι υποταγμένες ελληνικές κυβερνήσεις απέφυγαν να διεκδικήσουν τις απαράγραπτες και νομικά στέρεες γερμανικές οφειλές. Όμως τώρα κρίνονται όλοι και η Πολωνία δείχνει τον δρόμο! Το 2017 η τότε πολωνική κυβέρνηση, με επικεφαλής της διεκδίκησης τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις Αρκάντιους Μούλαρτσικ, έστειλε επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ, στους εταίρους της Πολωνίας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και αλλού, εγείροντας τις αξιώσεις της, τις οποίες η Πολωνία προσδιόρισε, κατόπιν ειδικής μελέτης, στο ύψος του 1,3 τρισ. ευρώ.
Πρότεινε, μάλιστα, τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η οποία δεν απάντησε καν. Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα της Πολωνίας, λέει ο Αριστομένης Συγγελάκης, αποκαλύπτει την υποκρισία όσων στη χώρα μας, πίσω από τον ψευδεπίγραφο «ρεαλισμό» τους, κρύβουν την άρνησή τους να πράξουν το καθήκον τους και όσων θεωρούν κυνικά τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μια «χαμένη υπόθεση».
«Η κυβέρνηση», αναρωτιέται, «θα πάρει το μήνυμα από τη διεκδικητική στάση της Πολωνίας, για να πράξει, επιτέλους, το εθνικό της καθήκον; Τα κόμματα θα ξεσηκωθούν επιτέλους;» Και υπογραμμίζει ότι απαιτείται σύγκληση ταχέως της Ολομέλειας για τον επείγοντα καθορισμό των απαιτούμενων ενεργειών διεκδίκησης, όπως αποφάσισε η Βουλή στις 17 Απριλίου 2019.
