Δημήτρης Δουλουφάκης: «Όταν ο Δημότης Πληρώνει Περισσότερα για να Ζει Χειρότερα»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 11 Μαΐου 2026
Η συζήτηση για τον απολογισμό του Δήμου ανέδειξε όχι μόνο τη φθορά της καθημερινότητας, αλλά και τη βαθύτερη πολιτική σύγκρουση γύρω από το ποιος πληρώνει τελικά το κόστος της τοπικής διοίκησης.
Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο ως θετικός. Όμως η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης του Ηρακλείου φαίνεται να λέει ακριβώς το αντίθετο.
Γιατί ένας απολογισμός δεν κρίνεται από τις διατυπώσεις μιας δημοτικής διοίκησης ούτε από τους αριθμούς που καταγράφονται σε επίσημα κείμενα. Κρίνεται στον δρόμο, στις γειτονιές, στην καθημερινότητα. Και εκεί η εικόνα της πόλης παραμένει απογοητευτική, λέει ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Δουλουφάκης στο Ράδιο 98.4.
«Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφοροποιείτε ουσιαστικά από τις υπόλοιπες παρατάξεις» σημειώνει, «όχι μόνο ως προς την κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως ως προς το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί συνολικά η αυτοδιοίκηση.
Η βασική θέση που διατυπώθηκε ήταν σαφής: ούτε η σημερινή ούτε οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις μπορούν να δώσουν πραγματικές λύσεις όσο υπηρετούν μια πολιτική που μεταφέρει συνεχώς βάρη στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, όπως υποστηρίχθηκε, είναι ο δημότης να πληρώνει όλο και περισσότερα για να λαμβάνει όλο και λιγότερα.
Και το παράδειγμα της καθαριότητας θεωρήθηκε χαρακτηριστικό. Η είσοδος ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων παρουσιάστηκε ως στρατηγική επιλογή που επί της ουσίας δεν αμφισβητήθηκε από τις περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι διαφωνίες περιορίστηκαν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα της σύμβασης και όχι στην ίδια την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.
Αυτό, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αποδεικνύει ότι παρά τις επιμέρους αντιπαραθέσεις υπάρχει κοινή αποδοχή μιας πολιτικής που μετατρέπει ολοένα και περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με το κόστος να μεταφέρεται στους δημότες μέσω αυξημένων τελών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα δημοτικά τέλη, με την επισήμανση ότι οι πολίτες ήδη πληρώνουν αυξημένες χρεώσεις χωρίς αντίστοιχη βελτίωση υπηρεσιών. Η εικόνα της πόλης, σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το οικονομικό βάρος που επωμίζονται τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, τέθηκε και ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα: η συνεχής υποχρηματοδότηση των δήμων από το κεντρικό κράτος. Όπως τονίστηκε, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για τα ποσά που οφείλονται στην τοπική αυτοδιοίκηση από κρατικούς πόρους και φόρους που πληρώνουν οι πολίτες.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση, αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με συνολικότερες κρατικές προτεραιότητες, όπου τεράστια κονδύλια κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες και πολεμικούς εξοπλισμούς, την ώρα που βασικές ανάγκες των δήμων και των πολιτών μένουν ακάλυπτες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε ότι απαιτείται διαφορετική λογική στη λειτουργία των δήμων, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια στα δημοτικά τέλη και με προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες αντί στη λογική ανταποδοτικότητας και οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών.
Η ουσία της παρέμβασης ήταν πολιτική αλλά και βαθιά κοινωνική: το πρόβλημα του Ηρακλείου δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση της καθημερινότητας. Είναι το μοντέλο διοίκησης που μετατρέπει τον πολίτη από δικαιούχο δημόσιων υπηρεσιών σε διαρκώς φορολογούμενο καταναλωτή υπηρεσιών που συχνά δεν ανταποκρίνονται ούτε στα στοιχειώδη».
