Ο Ιωάννης Μουζάς για τη χρήση Αλκοόλ και την «Άνοιξη της Πρόληψης»

Written by on 6 Μαΐου 2025

Οι συναντήσεις – δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανά την Κρήτη για τη χρήση αλκοόλ, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των χρηστών, αλλά και τις επιπτώσεις αυτού του τρόπου ζωής στην οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο τους, συνεχίζεται καθημερινά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων με τον τίτλο: «Άνοιξης Πρόληψης Αλκοόλ 2025» .

Μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επικεφαλής του Αλκοολογικού ιατρείου στο ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει  πως στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των πολιτών – και ιδιαίτερα των γονέων και των νέων – σχετικά με τις επιπτώσεις της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, η στήριξη των ατόμων που ήδη αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με αυτή, ενώ επιδιώκεται η προσφορά γνώσεων και πρακτικών εργαλείων για την μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ και των κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων που την συνοδεύουν, όπως ενδοοικογενειακή βία, συγκρούσεις στις σχέσεις, οικονομικές δυσκολίες, παραμέληση παιδιών, τροχαία ατυχήματα και κοινωνικός αποκλεισμός.

Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου παγκοσμίως για πρόωρο θάνατο και αναπηρία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται αιτιολογικά με περισσότερες από 200 ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, κίρρωση του ήπατος, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές.

Επιπλέον, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε θανάτους και αναπηρίες λόγω τροχαίων ατυχημάτων, τραυματισμών και περιστατικών βίας.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist