Ηρ. Πυργιανάκης : Η αλήθεια για το Π.Δ. οικοπέδων σε χωράφια κι η παρπαλάνηση του ΥΠΕΝ και του Σ.τ.Ε.

Written by on 2 Μαΐου 2025

Ο Ηρακλής Πυργιανάκης είναι αρχιτέκτονας – μηχανικός, με ειδίκευση στην πολεοδομική και οικιστική νομοθεσία και μέλος της επιτροπής του ΤΕΕ, που μετείχε στη χάραξη των ορίων των οικισμών το 1985, τα οποία κρίθηκαν νόμιμα από το ΣτΕ με την απόφαση 342/1985 της 24.4 / 3.5-1985.
Μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε πως η πρόσφατη συνέντευξη του του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Θύμιου Μπακογιάννη, στην ΕΡΤ (30/04/2025), είναι με σκόπιμες ανακρίβειες. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, ότι δεν χάνονται περιουσίες και ότι μπορούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες χωρίς επιπτώσεις. Χοντρά ψέματα. Βέβαια, ξεχνά να αναφέρει ότι τα στενά χρονικά πλαίσια που απομένουν για να μπορέσει κανείς να βγάλει άδεια είναι αποτρεπτικά. Εκτός από το χρόνο για τα σχέδια, απαιτείται:
Α) έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία,
Β) λήψη όλων των προβλεπόμενων εγκρίσεων (κυκλοφοριακή σύνδεση, κ.λπ.),
Γ) έγκριση όρων δόμησης από την Πολεοδομία,
και στη συνέχεια να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
Ο κ. Μπακογιάννης δεν αναφέρει ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το καλοκαίρι, αφού εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση των ΦΕΚ των Τ.Π.Σ. και Ε.Π.Σ. για όλους τους Δήμους της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν και τις οριοθετήσεις των οικισμών.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποσύρουν αυτό το κατάπτυστο Π.Δ., που με την εφαρμογή του καταστρέφεται η περιουσία του Ελληνικού λαού και ακυρώνεται οποιαδήποτε ανάπτυξη στην ελληνική ύπαιθρο. Ο κ. Πυργιανάκης όμως , σχολιάσε και την ανακοίνωση του ΣτΕ για το θέμα:
στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τη μείωση των ορίων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, της 29/04/2025

Α) Βιώνουμε τα αποτελέσματα του στενού εναγκαλισμού Κυβέρνησης και Ανώτατων Δικαστικών Αρχών. Το ΣτΕ έρχεται, για λογαριασμό της Κυβέρνησης, να απαντήσει για το Π.Δ. 194 /15-04-2025.
Β) Ο ρόλος του ΣτΕ είναι να ελέγχει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και όχι να συντάσσει νόμους και Π.Δ.
Γ) Το ΣτΕ, με την απόφασή του με αριθμό 342/1985 της 24.4 / 3.5-1985, έκρινε νόμιμο το Π.Δ. για την οριοθέτηση των οικισμών της χώρας, μικρότερων των 2.000 κατοίκων, και της υπογραφής του από τους τότε Νομάρχες.
Δ) Οι οριοθετήσεις των οικισμών, με βάση το Π.Δ. του 24.4 / 3.5 / 1985, έγιναν λαμβάνοντας υπόψη αρκετές διατάξεις, όπως αρχαιολογικές ζώνες, δασικές περιοχές, άξονες εθνικών και επαρχιακών οδών, ακατάλληλα εδάφη, ρέματα, ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, κ.λπ. Προηγήθηκαν και οι μελέτες αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών. Όλα αυτά τα παραπάνω προτείνονται και με το νέο Π.Δ. 194 /15.04.2025.
Επομένως, θα αρκούσε, εάν η Κυβέρνηση ήθελε, να κάνει επανέγκριση των ορίων, που προβλέπεται ως διαδικασία και από το νέο Π.Δ. 194/15.04.2025 (άρθρο 2, παρ. 9). Δυστυχώς όμως, δεν το επιθυμεί, και γι’ αυτό, στο ίδιο διάταγμα, από τη μία λέει ότι μπορεί να γίνει επανέγκριση ορίων και από την άλλη, σε άλλο σημείο (άρθρο 5, παρ. 6), αναφέρει ότι οι οικισμοί που οριοθετήθηκαν με βάση το Π.Δ. του 1985, υποχρεωτικά επαναοριοθετούνται με βάση το νέο Π.Δ. – φάσκουν και αντιφάσκουν.
Ε) Σχετικά με τη ζώνη (Γ) που είχε προτείνει, δήθεν, το υπουργείο και δεν τη δέχτηκε το ΣτΕ, να γίνει δηλαδή οριοθέτηση μεταξύ των ζωνών του 1983 και του Π.Δ. του 1985, με ελάχιστο εμβαδόν τα 2.000 τ.μ. Όμως στους περισσότερους οικισμούς του 1985, το ελάχιστο εμβαδόν ήταν 300 τ.μ. έως 1.500 τ.μ. Άρα, αυτή η δήθεν πρόταση του υπουργείου, που δήθεν δε δέχτηκε το ΣτΕ, θα ήταν δώρο άδωρον.
Ζ) Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΣτΕ αναφέρεται ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πολεοδομήσεις των οικισμών, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Άραγε, δεν γνωρίζουν ότι απαιτούνται δεκαετίες για κάτι τέτοιο; (π.χ. Αρχάνες και Κρουσώνας, όπου η πολεοδόμηση ξεκίνησε το 1985 και δεν έχουν ακόμα πολεοδομικό σχέδιο).
Η) Σε άλλο σημείο, το ΣτΕ αναγνωρίζει ως χωριό τους οικισμούς του 1923. Παγκόσμια πρωτοτυπία και εδώ! Χωριά υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με ή χωρίς οριοθετημένα όρια και χωρίς σχέδιο πόλης.
Θ) Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι έγινε οριοθέτηση οικισμών καθ’ υπέρβαση των διατάξεων του Π.Δ. του 1985. Πολύ απλά, εάν σε κάποιους οριοθετημένους οικισμούς του 1985 δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθετε το Π.Δ., θα μπορούσαν να ζητήσουν επανοριοθέτηση, και μάλιστα, σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Ι) Είναι ντροπή το ΣτΕ να απαντάει για λογαριασμό της Κυβέρνησης και να ισχυρίζεται όλα αυτά τα ψέματα, την ίδια ώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες καταστρέφονται οικονομικά και χάνουν τις περιουσίες τους, και να μην λένε ούτε μία λέξη. Ντροπή σας, κύριοι της Κυβέρνησης και του ΣτΕ.

O κ. Πυργιανάκης απεκάλυψε ακόμη ότι έρχεται και ρύθμιση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου άνω των 4 στρεμμάτων , τα οποία δεν θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα αν δεν έχουν “πρόσωπο” σε δρόμο χαρακτηρισμένο από την χαρτογράφηση ως τέτοιον προ του 1977, μετά το 1977 με “πρόσωπο” σε δρόμο δεν θα θεωρείται άρτιο κι οικοδομήσιμο ανεξαρτήτως στρεμμάτων.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist