Νίκος Σκουλάς στη Βουλή: «Η οδική ασφάλεια στην Κρήτη απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 16 Ιουλίου 2026
Στοιχεία για την αύξηση των τροχαίων, τον φόρτο από τον τουρισμό και τις ελλείψεις στις υποδομές παρουσίασε στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, καταθέτοντας και προτάσεις για ΒΟΑΚ, ΚΟΚ και ενίσχυση της Τροχαίας
Την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη ανέδειξε ο τέως αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς, κατά την τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, όπου εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Σκουλάς όπως είπε στο Ράδιο 98.4 παρουσίασε τα δεδομένα για την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο νησί, την εξέλιξη των τροχαίων ατυχημάτων και τις ανάγκες βελτίωσης του οδικού δικτύου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις υποδομές.
Όπως ανέφερε, η Κρήτη διαθέτει σήμερα περίπου 538.000 οχήματα, έναντι 120.000 το 1993, ενώ η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει επιβαρύνει σημαντικά το οδικό δίκτυο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του ΒΟΑΚ και παρεμβάσεων σε επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού δικτύου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των πλαστικών διαχωριστικών κολωνακίων και των «σαμαριών», επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπονται επαρκώς από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ζητώντας την ενσωμάτωσή τους στον ΚΟΚ.
Ο κ. Σκουλάς τάχθηκε υπέρ ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος κυρώσεων, σημειώνοντας ότι η υπερβολικά τιμωρητική προσέγγιση δεν αρκεί από μόνη της για τη δημιουργία ασφαλέστερης οδηγικής συμπεριφοράς.
Μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνονται η ενίσχυση των υπηρεσιών Τροχαίας στην Κρήτη, η αναβάθμιση των υποδομών και η στενή παρακολούθηση των έργων του Βόρειου Οδικού Άξονα, με στόχο τη μείωση των τροχαίων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
