Παράταση έως τις 30 Ιουλίου ζητούν οι φοροτεχνικοί για τις φορολογικές δηλώσεις
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 7 Ιουλίου 2026
Ένα εκατομμύριο δηλώσεις φυσικών προσώπων και 100.000 επιχειρήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα – «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος αν δοθεί μία εβδομάδα ακόμη», λέει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Δημήτρης Χριστοφοράκης
Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Ιουλίου, ωστόσο περίπου ένα εκατομμύριο δηλώσεις φυσικών προσώπων και ακόμη 100.000 δηλώσεις νομικών προσώπων δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η επιπλέον προθεσμία δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, καθώς η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται ούτως ή άλλως έως τις 31 Ιουλίου.
Μιλώντας στο Ράδιο 98.4, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Χριστοφοράκης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ένδειξη από την ΑΑΔΕ ότι θα δοθεί παράταση, γι’ αυτό και κάλεσε όσους δεν έχουν απευθυνθεί ακόμη στον λογιστή τους να το πράξουν άμεσα, ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
Πού βρίσκεται η διαδικασία
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων από σύνολο περίπου 6,7 εκατομμυρίων, ενώ από τις περίπου 355.000 δηλώσεις επιχειρήσεων έχουν κατατεθεί περίπου 255.000.
«Τα νούμερα δεν βγαίνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο όγκος των δηλώσεων που απομένει δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις εναπομείνασες ημέρες.
Η τελική απόφαση, όπως είπε, ανήκει στην πολιτική ηγεσία, η οποία καλείται να επιλέξει είτε την επιβολή προστίμων σε όσους δεν προλάβουν είτε μια ολιγοήμερη παράταση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.
Η εικόνα των εκκαθαριστικών
Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί:
• το 34% είναι χρεωστικές,
• το 36% είναι μηδενικές,
• ενώ το 30% οδηγεί σε επιστροφή φόρου.
Τα προβλήματα του συστήματος
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι, παρότι φέτος η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Όπως είπε, το σύστημα εμφανίζει καθυστερήσεις κατά την άντληση στοιχείων από το myDATA, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των ταυτόχρονων υποβολών παρουσιάζονται διακοπές και προσωρινές δυσλειτουργίες που δυσχεραίνουν το έργο των λογιστών.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρόνιο πρόβλημα με τις βεβαιώσεις clawback για επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας, όπως γιατρούς, φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως εξήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις οι σχετικές βεβαιώσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να φορολογηθούν για ποσά που τελικά δεν εισέπραξαν.
Το αίτημα προς το Υπουργείο
Η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Ιουλίου, καθώς και επανεξέταση του θεσμοθετημένου τετραμήνου υποβολής των δηλώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη, η εμπειρία των δύο τελευταίων ετών δείχνει ότι, παρά την ομαλή εκκίνηση της διαδικασίας, το πληροφοριακό σύστημα επιβαρύνεται υπερβολικά κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, όταν συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος δηλώσεων.
Μέχρι να υπάρξει επίσημη απόφαση, η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου και οι φοροτεχνικοί συνιστούν στους πολίτες να μην περιμένουν τις τελευταίες ημέρες για την υποβολή της δήλωσής τους.
