«Δήμος Ηρακλείου: Καταγγελίες για άνιση χρηματοδότηση σε σχολικά έργα μέσω ΣΔΙΤ»
Written by Αγγέλα Δουλγεράκη on 22 Ιουνίου 2026
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κάνει λόγο για αποκλεισμό από πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων το 2024, την ώρα που –όπως υποστηρίζει– εγκρίνονται νέες μονάδες σε άλλους νομούς.
Ζήτημα άνισης κατανομής χρηματοδότησης σε σχολικές υποδομές θέτει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 περιγράφοντας τον αποκλεισμό του Δήμου από πρόγραμμα ΣΔΙΤ για την ανέγερση εκπαιδευτηρίων.
Όπως αποκάλυψε, το 2024 η δημοτική αρχή προσέφυγε στα αρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας συμμετοχή στο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το πρόγραμμα είχε ήδη κλείσει και δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών μονάδων στον νομό Χανίων μέσω του ίδιου μηχανισμού, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη διαχείριση και την κατανομή των πόρων.
Ο Αντώνης Περισυνάκης επισημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου αντιμετωπίζει σημαντικές ανάγκες σχολικής στέγης, με περίπου 25 νηπιαγωγεία να στεγάζονται επί δεκαετίες σε μισθωμένα κτίρια, ενώ οι δυνατότητες χρηματοδότησης για νέες υποδομές παραμένουν περιορισμένες.
Κάνει λόγο για έλλειψη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και για ένα διαρκές έλλειμμα στον σχεδιασμό σχολικών υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δημιουργεί πιεστικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Το ζήτημα, όπως σημειώνει, αναδεικνύει ευρύτερα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι για την εκπαίδευση και τον σχεδιασμό έργων υποδομής, με τον ίδιο να ζητά σαφέστερη και πιο ισόρροπη πολιτική αντιμετώπιση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων.
Αναφορικά με την αξιοποίηση των σχολείων την Καλοκαιρινή περίοδο ο Αντώνης Περισυνάκης υπογράμμισε ότι ο Δήμος έχει ανοίξει τρία σχολεία για θερινές δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ λειτουργούν και τέσσερα καλοκαιρινά camps. Επιπλέον, περίπου δέκα σχολικές αυλές θα παραμένουν ανοιχτές το καλοκαίρι για παιχνίδι και άθληση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νεανικής δραστηριότητας στην πόλη.
Για το Μαθητικό φεστιβάλ, που ξεκινά την Τρίτη 23εις Ιουνίου και ολοκληρώνεται μετά από οκτώ ημέρες μιλά με έμφαση για τη δημιουργικότητα , το ταλέντο των μαθητών και το έργο των Εκπαιδευτικών στα Σχολεία. Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις με κοινωνικά και εκπαιδευτικά μηνύματα, όπως η «Φάρμα των Ζώων», ο «Φιλάργυρος» και σύγχρονες μαθητικές δημιουργίες.
